Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Obrysowywanie skomplikowanych elementów

PrzeMass - 20 Lipiec 2008, 18:47
Temat postu: Obrysowywanie skomplikowanych elementów
Dzień dobry,
za namową pana Rolanda postanowiłem sięgnąć do tegoż programu by móc eksportować obiekty bez tła do dalszej animacji. Nim jednak dotrą do mnie książki, z których mam nadzieję dowiem się nieco więcej, bardzo nurtuje mnie kilka kwestii już na teraz.
Importuję *.jpg do CorelDraw 12 i co dalej? Siedzę od dwóch dni próbuję coś zrobić z obrazem i nic :) Narzędzie nóż - nie działa, gumka owszem lecz jest zbyt niedokładna. Trasowanie jest niedostępne mimo zaznaczenia tegoż zdjęcia. Jak mam wyciąć i usunąć nie interesujące mnie fragmenty?
W CorelPhotopaint można pięknie obrobić zdjęcie i wywalić zbędne rzeczy. Po imporcie do CorelDraw teoretycznie obiekt jest bez tła, natomiast po eksporcie w Swish'u tło jest :|
Jak pousuwać zbędne fragmenty zdjęcia, jak obrysować tylko np. postać i wyeksportować to bez tła?

Pozdrawiam

JarekDRAW - 20 Lipiec 2008, 20:42

Witam,
Pierszy przykład.
Drugi przykład.
Następnie export do formatu GIF.TUTAJ jest objaśnione jak traktować takiego GIFA żeby było wszystko Si :-)

Pozdrawiam

PrzeMass - 20 Lipiec 2008, 20:47

Dziękuję bardzo :)
Teraz przechodzę do części praktycznej.
Pozdrawiam

Hmmm, pokombinowałem i się udało, ubolewam tylko nad tym, iż ciężko jest obrysować skomplikowany element. W Photopaint jest maska, dzięki której można bardzo dokładnie obrysować obraz, a np. dzięki różdżce można zaznaczać duże obszary za jednym kliknięciem. Skraca to czas obróbki do niezbędnego minimum. Cóż, wygląda na to, że czeka mnie żmudna praca z obrysowywaniem.

wawel - 21 Lipiec 2008, 07:19

Swisha nie znam, wiec nie wiem jakie formaty obsluguje przy imporcie....ale
mozesz to sprawdzic np format gif, png, psd...z Photo Paint (i tak jak piszesz ma on dobre rozwiazania dot. wycinania tla) mozesz zrobic plik bez tla w kazdym z wyzej wymienionych formatow, sprawdz czy przypadkiem Swish ich nie importuje...nie wiem dlaczego akurat to musi byc w Draw...a np odpowiednik Swisha od innego producenta...importuje pliki png z przezroczystoscia.
potem tylko przy publikacji prezentacji wazne tylko aby zaznaczyc opcje przezroczystosci. ew. juz w htmlu dopisac odpowiednie wartosci
<param name="wmode" value="transparent" />, a do znacznika <embed> atrybut wmode="transparent".

a tu jako uzupelnienie masz opis eksportu do png z maska przeroczystosci
http://corel.wodip.opole....9&highlight=png
pozdr.

PrzeMass - 21 Lipiec 2008, 13:30

Witam,
jest możliwość importu PNG, zalecano mi jednak import z rozszerzeniem EMF. Być może wynika to z późniejszych rozmiarów pliku, który sie otrzyma. Animacja Flash, która później będzie stroną waga pliku ma dość istotne znaczenie. Prawdą jest, że ludzie posiadają coraz to szybsze łącza, jednak mało kto chce czekać minutę na załadowanie się skomplikowanej graficznie strony.
Skorzystam z Twojej rady i zobaczę jak to będzie wyglądało w praktyce.
Dzięki i pozdrawiam :)

Przed chwilą spróbowałem tej opcji z tym, że posłużyłem się Photopaint'em Corela. Zrobiłem maskę wyeksportowałem jako PNG i tak jak sie obawiałem rozmiary pliku są dość znaczne. Być może dlatego, iż eksportuje cały obraz łącznie z przezroczystym tłem, a nie sam obiekt.

wawel - 21 Lipiec 2008, 14:13

Mozesz jeszcze sprobowac zrobic plik png z maska 1 bitowa taka jak w gifie (obszar do wyaskowania wskazuje sie pipeta) i zapisac do png 8 a nie png 24 plik powinien byc mniejszy
co do formatu EMF to nawet jak do Corela zaimportujesz taki plik to dodaje tlo ale juz jak uzyjesz szybiego kadrowania to nie, dlatego mozna sprobowac wyciac tlo w Photo paint, utworzyc selekcje z niej sciezke i zapisac ja jako cmx potem do Draw i tam uzyc kadrowania...ale to juz dluga droga niestety i nie wiadomo jak to przyjmie Swish
pozdr.

PrzeMass - 21 Lipiec 2008, 21:54

hmmm,
tak siedzę na tym od kilku godzin i opracowałem "nową" (dla siebie) opcję :)
Podzieliłem obraz na obiekty, które mnie interesują, usunąłem tło i po prostu skopiowałem je do dalszej animacji. Rozmiar otrzymanego w ten sposób pliku nie jest nazbyt pokaźny. Ten sam efekt można uzyskać robiąc z poszczególnych elementów, bądź całości grafiki plik(i) PNG, w zależności od danej potrzeby.
Jak tylko dotrą do mnie książki przestudiuję jeszcze je i wówczas się dowiem, czy są inne rozwiązania. Ewentualnymi spostrzeżeniami mogę sie podzielić.

Dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam

roland - 4 Sierpień 2008, 18:19
Temat postu: Re: Obrysowywanie skomplikowanych elementów
PrzeMass napisał/a:
W CorelPhotopaint można pięknie obrobić zdjęcie i wywalić zbędne rzeczy. Po imporcie do CorelDraw teoretycznie obiekt jest bez tła, natomiast po eksporcie w Swish'u tło jest :|
Pozdrawiam

Jeżeli masz rysunek wektorowy, to możesz bez problemu użyć Ctrl+C w CorelDRAW i Ctrl+V w SWiSH-u. Jeżeli masz rysunek rastrowy, to zapisz w PNG lub GIF, ale koniecznie używając przezroczystego tła.