| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Pilna ! sprawa - czcionka
lolek - 9 Sierpień 2008, 14:47 Temat postu: Pilna ! sprawa - czcionka Potrzebuję określić nazwę tej czcionki i to na WCZORAJ.
Podaję w załączniku próbkę logo firmy(jeden wyraz) napisany tą czcionką. Ewentualnie na stronie głownej w lewym gornym rogu:
http://www.ciroko.com.pl/
można również obejrzeć. W załączniku jest wyraz " CiRoKo" bez tego niebieskiego znaczku który jest umieszczony na stronie internetowej.
Prawdopodobnie zostało to wykonane w Corelu. Ja niestety działam wyłącznie w Inkscape i to zaledwie od kilku dni więc nie mam jak tego sprawdzić.
Z GÓRY DZIĘKUJE !!!!!!!!!!!!!!
lolek - 9 Sierpień 2008, 14:56
chyba załącznik się nie dodał ?
więc zobaczcie na stronie internetowej:
www.ciroko.com.pl
w lewym-górnym rogu
TYLKO BEZ TEGO NIEBIESKIEGO DODATKU - TYLKO TO CO JEST NA CZERWONO
hansikkk - 9 Sierpień 2008, 16:19
http://www.myfonts.com/WhatTheFont/
darrot - 9 Sierpień 2008, 20:58
Potrzebujesz czcionkę czy wyraz cioroko, bo mogę ci go zrobić w corelu. Pozdrawiam
lolek - 10 Sierpień 2008, 17:28
| darrot napisał/a: | | Potrzebujesz czcionkę czy wyraz cioroko, bo mogę ci go zrobić w corelu. Pozdrawiam |
Potrzebuję w zasadzie wyraz "CiRoKo" z tym niebieskim znaczkiem w logo.
Z tym linkiem do wyszukiwania czcionek to jeden wielki problem. Po wgraniu obrazka należy wpisać literę z tego wyrazu. Po wpisaniu każdej litery zachowując wielkość liter program daje mi KILKA zestawów różnych czcionek :)
I jeszcze jedno. NIE WGRYWAŁEM NIGDY NIC z Corela do Inkscape. Inkscape w grafice wektorowej ma rozszerzenie SVG. Nie wiem jak jest w Corelu bo nigdy nie używałem.
Panie DARROT gdyby była możliwość zrobienia tego logo i zapisania w grafice wektorowej to byłbym naprawdę wdzięczny. Mam zeskanowane logo w lepszej rozdzielczości gdyby jakość ze strony była za słaba( www.ciroko.com.pl)
W Inkscapie zwektoryzowałem bitmape ale niestety nie udało mi się dokładnie wygładzić krawędzi co przy po powiekszeniu i wydruku oznacza dla mnie klape.....
s-p-i-n - 10 Sierpień 2008, 19:26
Proszę :)
lolek - 10 Sierpień 2008, 20:20
| s-p-i-n napisał/a: | | Proszę :) |
Serdecznie dziękuje za pomoc Panie s-p-i-n, niestety INKSCAPE nie otwiera pliku download.php
może się mylę ale chyba nie jest to format pliku w grafice wektorowej ?
kurna... tak to jest z programami DARMOWYMI :( bawić się można ale jak człowiek czegoś konkretnie potrzebuje to...
znalazłem coś takiego na necie:
"6. Otwórz plik CDR programu CorelDRAW. Zapisz go jako plik
CGM (/wiki/index.php?title=CGM&action=edit). Zapisze to
tylko grafikę wektorową. Nie zostaną zachowane grafiki bitmapowe.
7. Otwórz plik CGM w OpenOffice Impress. Skopiuj go do Open-
Office Draw i wstaw oryginalne JPG albo inne grafiki bitmapowe.
Zapisz plik jako ODG.
8.Wybierz wszystko (Ctrl + A)
9.Wyeksportuj jako SVG
10.Otwórz plik SVG w Inkscape i skoryguj błędy, jeżeli się jakieś
pojawią."
Mi chodzi o samą grafikę wektorową bez żadnych obrazów bitmapowych, więc chyba powinno być CDR. format?
Jeśli ktoś z tu obecnych potrafiłby to zapisać w odpowiednim formacie tak żebym ja amator nie miał problemów otworzenia pliku w Inkscapie byłbym naprawdę wdzięczny :)
Z góry dziękuje za każdą pomoc
darrot - 10 Sierpień 2008, 21:02
Witam
Przesyłam Ci wektorki zapisane w PDF.
darrot - 10 Sierpień 2008, 21:08
Prześlij mi swój adres email to wyślę Ci plik z ciroko
darrot@wp.pl
lolek - 12 Sierpień 2008, 18:24
Bardzo dziękuje
Bez Corela bym sobie nie poradził. W sumie ciekawy instrument jest z tego programu "Inscape" aczkolwiek brakuje mu niestety wielu narzędzi. Z tych formatów, które otrzymałem od Pana to jedynie pdf się otwiera. Cdr jak również ai nie były kompatybilne. Chociaż nie wykluczam również błędu w moim postępowaniu :). Istnieje też i taka możliwość.
Najważniejszym czynnikiem czy też kapitałem (jak to mawiają materialiści) okazał się człowiek. Serdecznie dziękuje Panie DARROT za pomoc.
Pozdrawiam
Lolek
PS DO FORUMOWICZÓW :D
Może byście się zastanowili nad rozwojem programu(open source) jakim jest Inkscape. Widzę że jest tu sporo pasjonatów. A to jest bardzo ciekawy programik i w dodatku darmowy. Niestety brakuje mu też trochę ale może z Waszą pomocą.......:)
Pozdrawiam
Lolek
|
|