| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Wielka Prośba !! WAŻNE !
bartelol - 10 Sierpień 2008, 22:29 Temat postu: Wielka Prośba !! WAŻNE ! Od kilku dni próbuje swoich sił w tym programie.. !! I nic mi nie wychodzi a muszę coś wykonać....
Otóż próbuję zrobić Napis
Technika Instalacyjna
Żeby była napisany wokół osi okręgu/koła.. Program jest po angielku a ja się nie uczę tego jezyka... : / mniej więcej wiem jak to zrobić lecz wogóle mi to nie wychodzi.. :/
Mógłby ktoś to zrobić za mnie ??? Byłbym bardzo wdzięczny...
JarekDRAW - 11 Sierpień 2008, 03:38
Witam, TEKST W OKRęGU
Pozdrawiam
bartelol - 11 Sierpień 2008, 09:54
Próbowałem... i nic.. :/ te koło niby zrobiłem napis jest w środku i nadal nic... :/ Uratujcie mnie i zróbcie to za mnie... :/ Będę ogromnie wdzięczny... ;[
bulli23 - 11 Sierpień 2008, 11:36
| bartelol napisał/a: | | Próbowałem... i nic.. :/ te koło niby zrobiłem napis jest w środku i nadal nic... :/ Uratujcie mnie i zróbcie to za mnie... :/ Będę ogromnie wdzięczny... ;[ |
Tu masz ten napis po okregu możesz sobie go edytować przekrecac itp pozniej musisz wcisnac rozmieść czyli piata zakladka w pasku menu i rozdziel tekst w polskim corel 11 to 9 pozycja i usunąć koło. mam nadzieje ze o to biegało
plik w załączniku corel 11
JarekDRAW - 11 Sierpień 2008, 12:09
Ok, no niby jest , a właściwie nie, nie jest bo musisz plik spakować żeby było go można pobrać.Druga sprawa to w ten sposób problem pozostaje nie rozwiązany.
Do "bartetol" z jakiej wersji korzystasz? Odpal corela z wciśniętym F8 to jest reset ustawień zobaczymy co się wydarzy, biorąc pod uwagę to że wykonałeś wszystkie czynności które są opisane w tutku.
Jeszcze jedno pytanie, czy wersja z której korzystasz nie jest wersją promocyjną dołączoną przy kupnie np. skanera ?
POZDRAWIAM
bartelol - 11 Sierpień 2008, 17:46
Po wciśnięciu F8 nic się nie stało... Nadal nie mogę tego zrobić.. :/ na dodatek jak wchodze w zakładkę Text i duszę tamto co ma być i tą grubą strzałką to wyskakuje mi okienko duszę Yes i nic nawet nie ma tej strzałki... :/ Nie jest to oryginalny program..
JarekDRAW - 11 Sierpień 2008, 18:18
Jaka gruba strzałka ???
bartelol - 12 Sierpień 2008, 09:36
Jak dusze ten w zakładce text - text of path czy jakos tak...
1cm - 12 Sierpień 2008, 15:43
Narysuj okrąg i potem wybierając narzędzie tekstu najedź kursorem gdzieś na jego obwód.
Kursor powinien w tym miejscu zmienić wygląd na taki z krzywą. Klikasz i piszesz. Później możesz się pobawić wielkością okręgu i liter, żeby uzyskać wymagany efekt. Na koniec rozłącz jeden obiekt od drugiego 'separate' i wywal okrąg.
pzdr.
takietam - 12 Sierpień 2008, 16:15
Tylko jak wywalisz okrąg, to zamień tekst na krzywe, bo mogą się różne cuda dziać potem. Jeśli jednak chcesz potem ten tekst jakoś edytować i nie zamieniać na krzywe,, to sobie ten okrąg zostaw, ewentualnie nadaj mu "brak konturu"
bartelol - 13 Sierpień 2008, 22:52
nie wychodzi !! nie mam już na to cierpliwości !! ;/ ;[
moskit - 14 Sierpień 2008, 08:21
Wyskakuje okienko bo nie możesz trafić w cienka linie kółka zapewne. Pisze w nim czy chcesz spróbować jeszcze raz. To może sprubój tak:
- narysuj koło
- obok niego napisz jakiś text
- najedź kursorem myszki na text i wciśnij prawy klawisz myszki
- cały czas trzymając wciśnięty klawisz przeciągnij napis na krawędź koła
- gdy pojawi się taki jakby celownik zwolnij przycisk (prawy)
- wyświetli się lista poleceń z której zdaje się druga od dołu opcja to "fit to path", uaktywnij ją lewym przyciskiem myszki
Na górnym pasku powinny pokazać się bardziej szcegółowe opcje do edycji.
|
|