Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Import cyrylicy do CorelDRAW 11

PRO TEC CSS - 13 Sierpień 2008, 09:59
Temat postu: Import cyrylicy do CorelDRAW 11
Witam WSZYSTKICH!!!

Mam pytanko: może ktoś z obecnych wie jak dodać do corelDraw tekst z worda lub OpenOffice.org - konkretnie chodzi o cyrylicę . Siedzę 4 dzień i ciągle są albo znaki zapytania albo kombinacja cyfr i znaków. Próbowalem importować, wkleić , skopiować, zmianiełem trzciankę w openoffice na Arial, Times.... i nic...

1cm - 13 Sierpień 2008, 12:43

Cytat:
Kopiowanie tekstu pisanego cyrylicą do Corel Draw

Informacje dotyczą Corel Draw w wersji 11. Być może w późniejszych wersjach nie ma takiego problemu - nie wiem, nie testowałem.

Kiedy występuje konieczność skopiowania tekstu napisanego cyrylicą do corela można sie nieźle namęczyć i nie osiągnąć rezultatów. Rozwiązanie problemu jest bardzo proste.

Skopiowanie tekstu bezpośrenio z maila jest niemożliwe - tekst się rozsypuje. Można tekst zapisać do pliku tekstowego lub do formatu doc. Wtedy wszystko jest ok dopóki nie zmieni się np. czcionka. Po zmianie czcionki tekst się rozsypuje a cyrylica zmienia się w kwadraciki lub czcionki z alfabetu łacińskiego.

Jedynym sposobem jaki przyniósł zamierzony efekt było zapisanie tekstu do pliku tekstowego, a następnie skopiowanie go z tego pliku do Corela. Cały trik polega na tym żeby podczas kopiowania tekstu z pliku jak i wklejania go do Corela język był ustawiony na obsługujący cyrylicę (np. RU) inaczej kopiowanie nie zadziała poprawnie.

Hint: jeśli masz już dodany język rosyjski (przykładowo) to w Windows między językami możesz się przełączyć klikając jednocześnie lewy SHIFT+ALT.

źródło mynthon.net