Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Tablet Wacom vs. Corel Draw

Karl - 14 Sierpień 2008, 16:09
Temat postu: Tablet Wacom vs. Corel Draw
Przymierzam się do zakupu tableta (koniecznie Wacom :-) ), który mial by mi służyć do rysowania w Corelu.
Przedewszystkim chodzi o przerysowywanie czegostam z papieru "stałą grubością kreski" i klasyczne malowanie "zmienną grubością" zależną od siły nacisku.
Czy Corel 11, 12 + tablet obsługują takie możliwości ?

JarekDRAW - 14 Sierpień 2008, 21:35

Witam, tak ale to w PP, a nie w DRAW.

Pozdr

Karl - 15 Sierpień 2008, 16:07

czy to znaczy, że wektorków nie porysuję wogóle ?
Sponsi - 15 Sierpień 2008, 20:02

porysujesz, ale wektory będą takie, jak w ustawieniach, a nie w zależności od nacisku heh
tablet najlepiej spisze się w Painterze tak naprawdę, bo i tablet i Painter są "do malowania".. tak w wielkim uproszczeniu oczywiście heh

Karl - 18 Sierpień 2008, 10:53

a narzędzie "Środki artystyczne" ? :)
Sponsi - 18 Sierpień 2008, 21:29

no i ? co z nimi ? heh
freeminder - 28 Sierpień 2008, 14:37

Sponsi napisał/a:
porysujesz, ale wektory będą takie, jak w ustawieniach, a nie w zależności od nacisku heh
tablet najlepiej spisze się w Painterze tak naprawdę, bo i tablet i Painter są "do malowania".. tak w wielkim uproszczeniu oczywiście heh

Wiedza, to nie domysły. Nieładnie jest wprowadzać w błąd kogoś, kto szuka rozwiązania dla swoich prywatnych potrzeb. Oczywiście, że Wacom obsługuje siłę nacisku w Corel Draw! Przynajmniej Intuosy. Nie wiem jak tam Bamboo i inne zabawki, choć podejrzewam, że tak samo, bo akurat to jest najprostsza funkcja. Nie ma airbrusha, kątu nachylenia, ale siła nacisku jak najbardziej.

Sponsi - 28 Sierpień 2008, 22:03

freeminder.. jakie domysły? jaka wiedza? co ty chrzanisz gościu?
podłącz swojego Intuosa, wejdź do Coreldraw, wybierz freehand tool i powiedz mi, że wykrywa siłę nacisku
idź to sprawdź i wróć i napisz jak jest

freeminder - 28 Sierpień 2008, 22:18

Nie wiem po co to "chrzanisz"? Dodaje uroku? Jeśli ja jestem niewiarygodną osobą, to podłącz sam sobie i zobaczysz, że są dodatkowe opcje typu "pen sensivity". Działa to też z Roughen i Smudge.
Zresztą nie chce mi się dyskutować z oczywistością. Na stronie Corela jest cały opis funkcji z pressure, a na stronie wacoma możesz zobaczyć czy Corel obsługuje pressure, czy nie.

Zamiast bić pianę, mógłbyś przekazywać wiarygodne informacje.

Sponsi - 28 Sierpień 2008, 22:25

będzie jeszcze raz, bo przeczytałeś tylko do momentu "chrzanisz"

podłącz swojego Intuosa, wejdź do Coreldraw, wybierz freehand tool i powiedz mi, że wykrywa siłę nacisku
idź to sprawdź i wróć i napisz jak jest

albo dodam jeszcze coś:
nie cytuj strony Corela - podłącz i sprawdź (tak, ja sprawdziłem - nie działa)
powtarzam: Coreldraw, freehand, tablet (może łatwiej będzie zrozumieć o co chodzi)

EDIT:
Już wiem co sprawdzałeś - kaligrafowanie. AAa.. tę opcję. W sumie po części to jest wykrywanie nacisku, ale ...nie o to tak naprawdę w wykrywaniu nacisku chodzi. Oryginalne, "rysowane" wykrywanie nacisku to przede wszystkim grafika rastrowa - i pozostanę przy Painterze, który pozwala dopiero rozwinąć wykrywaniu nacisku skrzydła.
Pewnym tokiem rozumowania mogłeś tak to ująć - dajmy temu powiedzmy 30 procent racji na zasadzie "no dobra"..
Ale podstawa to i tak raster jeśli chodzi o wykrywanie nacisku, a na pewno jeśli chodzi o ten wątek (bo kaligrafowanie to tylko jedna mała opcja, pierdoła w sumie). Obraz taki malarski z wykorzystaniem tabletu namalujesz rastrowo, nie wektorowo.
Nie wiem, masz jakąś schizę, by szukać pierdoły i kłócić się, że masz rację?
W ten sposób zaraz mi udowodnisz, że na tablecie można grać w Counter Strike...

freeminder - 28 Sierpień 2008, 22:34

Działa, a jak nie potrafisz obsługiwać, to nie moja wina. Zadzwoń na infolinię albo wyrzuć przez okno. Nie chce mi się już pisać na ten temat. Koniec!