| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - nadanie tekstowi kształtu
mektub - 27 Sierpień 2008, 09:17 Temat postu: nadanie tekstowi kształtu Witam, chciałabym nadać tekstowi kształt, tzn np. żeby zdanie układało się w kształt znaku zapytania. Polecenie 'dopasuj tekst do ścieżki' to nie do końca to o co mi chodzi, bo tekst się zawija i tworzą się dwa rządki.
Z góry dziękuję za pomoc,
dor.
roland - 27 Sierpień 2008, 10:44
Czy przypadkiem nie pytasz o obwiednię?
http://corel.wodip.opole....a/obwiednia.htm
freeminder - 27 Sierpień 2008, 12:15 Temat postu: Re: nadanie tekstowi kształtu
| mektub napisał/a: | Witam, chciałabym nadać tekstowi kształt, tzn np. żeby zdanie układało się w kształt znaku zapytania. Polecenie 'dopasuj tekst do ścieżki' to nie do końca to o co mi chodzi, bo tekst się zawija i tworzą się dwa rządki.
Z góry dziękuję za pomoc,
dor. |
1. F8 wpisujesz znak zapytania.
2. CTRL +Q - zamieniasz go na krzywe
3. FILL brak, OUTLINE brak
4. klikasz poza pytajnikiem
5. F8 wpisujesz lub wklejasz tekst (zdanie)
6. Zmniejszasz je tak, aby "na oko" powierzchnia zgadzała się z pytajnikiem
7. Prawym przeciągasz nad pytajnik, tak, aby pokazał się celownik - puszczasz prawy klawisz i wybierasz "umieść tekst wewnątrz".
8. Ważne jest aby tekst był dużo mniejszy od pytajnika, tak aby ładnie go wypełniał. Pytajniki powinny też być w miarę proste i foremne - coś jak ARIAL, bo przy powyginanych brzegach pytajnika z dziwnej czcionki tekst wygląda po prostu źle.
moskit - 2 Wrzesień 2008, 09:05
Właśnie do tego co chcesz uzyskać służy opcja "dopasuj tekst do ścieżki". Rysujesz krzywą wpisujesz tekst -> dopasuj do ścieżki i po robocie. Nie wiem co tam się może zawijać :P Oczywistym jest że tekst musi być proporcjonalny do długośći ścieżki żeby ja wypełnić lub żeby literki sie nie zbijały. Taki tekst można normalnie edytować jak zwykły:
- wielkość liter
- światło między literami
I dodatkowo opcje narzędzia dopasuj... jak odległość, przesunięcie itd.
|
|