| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Paragraht tekst w obiekcie jak zamienić na krzywe?
aksa - 11 Wrzesień 2008, 11:41 Temat postu: Paragraht tekst w obiekcie jak zamienić na krzywe? Cześć,
mam problem z zamianą tekstu paragrafowego wpisanego w obiekt na krzywe, nie działa, ani zamiana na Artistic tekst nie wyświetla się żaden sensowny komunikat w menu podręcznym :( już nie wiem cn robić, poradźcie proszę
freeminder - 11 Wrzesień 2008, 12:17
Dziwne, że nie działa (CD12 działa) , ale... jak coś nie działa, to wyeksportuj to, chociażby do CMX, EPS lub PDF i wciągnij z powrotem.
DooSHeK - 11 Wrzesień 2008, 15:26
która wersja Corela?
aksa - 11 Wrzesień 2008, 17:42
C 10
wawel - 11 Wrzesień 2008, 18:45
jest jeszcze jeden patent z soczewka
1. nad tekstem rysujesz prostokat
2. alt F3 lub z menu efekty/ soczewka
3. zaznaczasz tekst razem z tym prostokatem
4. wybierasz w dokerze opcje rozjasnienie, skala 100 i zamroz nast. zastosuj.
5. rozgrupowujesz to co powstalo nad tekstem i tekst powiniem byc w krzywych.
na dole pod tym bedzie jeszcze wersja tekstu w paragrafie tekstowym do wykasowania
pozdr.
DooSHeK - 11 Wrzesień 2008, 19:26
zamiana tekstu akapitowego na krzywe możliwa jest jeśli pamietam dopiero od wersji X3
aksa - 12 Wrzesień 2008, 07:29
ech kurcze, to zobaczę tę nowszą wersję dzięki za pomoc... ale na razie nic nie działa :(
wawel - 12 Wrzesień 2008, 07:52
Wszystkie te patenty wyzej powinny dzialac, nie mam dostepu do pliku ale zrob tak
zaznacz ten obiekt z tekstem i wyeksportuj do formatu ai, w opcjach zaznacz aby eksportowal tekst jako krzywe a potem zaimportuj to do corela.
Kiedys w wersjach starszych nie bylo mozliwosci aby program zamienil paragraf tekst i trzeba bylo miec kilka patentow aby to obejsc.
aksa - 12 Wrzesień 2008, 08:37
wielkie dzięki export do ai zadziałał!!!!! jesteście wielcy ;)
|
|