Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQ - najczęściej zadawane pytania - Jak uzyskać taki efekt??

Karolina - 20 Wrzesień 2008, 19:21
Temat postu: Jak uzyskać taki efekt??
Witam

Proszę o pomoc, bo już mnie głowa rozbolała i zaczyna mnie to już trochę irytować, że nie mogę nic wymyśleć :cry: . Chodzi mi o to jak zrobić efekt takiej tęczy. Linie na jednym końcu się stykają ze sobą,każda linia ma inny kolor, a na drugim końcu jest jakiś raster czy sama nie wiem co. I nie chodzi tu o te linie czy kolory.Pytanie jest:jak zrobić ten raster czy to może jakieś rozmycie jest? Może macie jakieś pomysły, bo moje pomysły nie pasują, zawsze wychodzi coś innego. A to musi być bardzo podobne.

Z góry dziękuję za wszelki sugestie.
Pozdrawiam
Karolina

1cm - 20 Wrzesień 2008, 20:17

a można to ciut większe prosić?:) nie widzę czy to rastry czy kurz jakiś ;)

pzdr.

karolcia - 20 Wrzesień 2008, 22:28

Witam!!
Jestem tu nowa i dopiero uczę się obsługi programów graficznych:)
Mam pytanie jak mogę uzyskać efekt płonących liter??
Coś takiego jak ma "Palestra" albo coś w podobie :)
Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna!!

JarekDRAW - 20 Wrzesień 2008, 23:51

Witam, co do lini to zamien taką linię na bitmapę następnie mapybitowe/rozmywanie/gaussowski. Pozdrawiam
wawel - 21 Wrzesień 2008, 11:19

do karolci
niedawno podobny efekt byl po sasiedzku w dziale photo paint
zobacz tu
http://corel.wodip.opole....0bc4deb53f#7705 mozna tam zapytac :-)
zreszta tutoriali tez w necie widzialem kilka do tego.
np tu tylko do innego programu narzedzia nazywaja sie inaczej ale zasada jest ta sama
http://www.egrafik.pl/tut...-napis-w-ogniu/
do Karoliny
Ten efekt to wlasnie jak z rastra tylko nalozony na papier z faktura i powiekszony
podobny efekt uzyskasz na monitorze nakladajac te linie na teksture plotna, uzywajac filtra w PP rysunek rastrowy i ustawiajac sposob krycia na warstwie. Rozmazac tez to mozna wczesniej. Nie zaszkodzi popracowac na kilku warstwach ustawiajac rozne stopnie krycia dla nich i mieszajac ze soba.
Mozna tez jedna warstwe lini rozmyc, potem potraktowac filtrem - rastrowym a nad tym ustawic linie juz nie rozmyte tylko po filtrze rastrowym
Ponizej na szybko efekt samego filtra.

Karolina - 21 Wrzesień 2008, 13:26

Dzięki za podpowiedzi, zaraz zabieram się do roboty.

Do Wawela:

Jak możesz to podaj mi swojego maila, niestety ale z poziomu tego forum nie udało mi się wysłać wiadomości do Ciebie.

Pozdrawiam
Karolina

karolcia - 21 Wrzesień 2008, 13:34

Dzięki za informacje i będę działać dalej:)
Pozdrawiam
Karolcia

wawel - 21 Wrzesień 2008, 14:12

Do Karoliny wiadomosc na priv doszla. :-)
odp.
efekty/transformacje kolorow/ rysunek rastrowy

Karolina - 21 Wrzesień 2008, 15:33

No to teraz już wszystko jasne. Dzięki :->

P.s.
Myślałam, że ten mail nie doszedł, bo na poczcie miałam info od Mailer Daemon, że wiadomość nie została dostarczona. Ale skoro doszła to dobrze.

Pozdrawiam
Karolina