Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - inne wymiary w corelu, inne po przerobieniu na pdf ??

Eliza - 23 Wrzesień 2008, 09:03
Temat postu: inne wymiary w corelu, inne po przerobieniu na pdf ??
witam wszystkich,
Moje pytanko: W corelu mam narysowaną wizytówkę czyli prostokąt o wymiarach 5 cm x na 8.9 cm, natomiast po przerobieniu na PDF za pomocą opcji 'Publish to pdf' i po wydrukowaniu prostokąt jest mniejszy o około 2mm na każdym boku. Czy ktoś wie dlaczego nie można utrzymać tej samej skali?
Dzięki i pozdrawiam.
Eliza

dekospoko - 23 Wrzesień 2008, 09:31

Kolego może masz kontur, który nie jest widoczny w CorelDRAW ??
freeminder - 23 Wrzesień 2008, 09:42

Eliza, to chyba koleżanka, nie kolega : ))

A co do rozmiarów, to jedyne, co mi przychodzi do głowy to to, że rysowałaś wizytówkę na kartce A4, a drukując masz zaznaczone w opcjach drukowania (Fit to page - Dopasuj do strony), więc drukarka skaluje obraz tak by cała kartka A4 zmieściła się w jej polu zadruku i stąd może się brać różnica.

Jeśli chcesz być pewna, to zrób rozmiar strony dokładnie w rozmiarze wizytówki, a po wypuszczeniu do pdfa, otwórz go i zjedź kursorem w lewy dolny róg, wtedy pokażą się rzeczywiste wymiary.

Eliza - 23 Wrzesień 2008, 09:58

Właśnie jest kontur ale widoczny, bo on określa wielkość wizytówki i jest to prostokąt o grubości linii określonej jako: hairline. W corelu rysuje to na stronie A4.
Tak się zastanawiam czy to nie kwestia samej drukarki ale to też małe pocieszenie bo próbowałam na dwóch różnych drukarkach i to samo. A przecież drukuje się również w skali 1:1 no chyba, że się zmieni opcje drukowania.

Eliza - 23 Wrzesień 2008, 10:06

ech, oczywiście, że okazało się, że osoby, które wizytówki drukowały nie odkliknęły opcji ' Fit to page'. Już wszystko działa, sorry za zamieszanie i dzięki za podpowiedź.
Eliza