|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Corel PHOTO-PAINT - Obramowanie czcionki przy przezroczystości.
slady - 23 Wrzesień 2008, 22:24 Temat postu: Obramowanie czcionki przy przezroczystości. witam
inetersuje mnie jak zrobić takie obramowanie tekstu (kolor biały) jak na ponizszym obrazku ?
xxlukaszxx - 23 Wrzesień 2008, 22:39
Piszesz co trzeba, później dodajesz do tego Interakcyjny cień (S) i w jego ustawieniach wybierasz large/medium/small glow - to w sumie nie ma znaczenia które wybierzesz, bo później można modyfikować. Wystarczy już tylko wybrać krawędź wtapiania na płaskie. Kolor, przeźroczystość wedle uznania. Wielkość obramowania ustawiasz poprzez zmianę wartości wtapiania. Na tym obrazku tekst chyba jest przeźroczysty, ale to chyba nie jest najważniejsze, zresztą raczej nie stanowi problemu
slady - 23 Wrzesień 2008, 22:52
ten sposob znam, ale nie daje on takiego samego, wyrazistego efektu jak ten na obrazku. wg mnie na obrazku zastosowana jest inna technika (tak jakby specjalnie ustawianie obramowania tego tekstu) tylko niewiem wlasnie jak to zrobić
xxlukaszxx - 23 Wrzesień 2008, 22:59
Chyba wiem o co Ci chodzi... Szczerze mówiąc to wiedziałem, że nie będziesz zadowolony z mojej rady, bo sam mam problem ze zrobieniem ładnej otoczki, ale myślałem, że wystarczy Trzeba nad tym pomyśleć, bo jak robię w ten sposób, który opisałem, to otoczka jest 'nierówna' - czasem wtapia się bardziej, a czasem mniej, przez to, że krawędzie tekstu są tak samo wtapiane...
Tak na marginesie, proponuję spróbować z Corel DRAW, a potem sobie przerzucisz do PP.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=1407
slady - 23 Wrzesień 2008, 23:14
a ty który sposób stosujesz ?
xxlukaszxx - 23 Wrzesień 2008, 23:16
Zwykle to ten z cieniem, ale chyba ten z DRAW jest lepszy. Zresztą zaraz sprawdzę.
slady - 23 Wrzesień 2008, 23:26
ja zastosowalem sposob z CorelDraw daje lepszy efekt
xxlukaszxx - 23 Wrzesień 2008, 23:28
Właśnie to miałem napisać, ale próbowałem z różnymi czcionkami i czasem daje aż zbyt dokładny obrys
slady - 23 Wrzesień 2008, 23:38
tak, zostane przy sposobie z CorelDRAW
|
|