Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - zmiana konturu w obiekt + wypłnienie

michw - 25 Wrzesień 2008, 11:08
Temat postu: zmiana konturu w obiekt + wypłnienie
Witam. Kiedy pracowałem w x 3 nie było z tym żadnego problemu, natomiast w x4 już jest... :-| , a mianowicie:
Kiedy w x3 rysowałem np kwadrat z konturem, a następnie zamieniałem kontur w obiekt, to wypełnienie tego kwadratu pozostawało. Mogłem sobie dowolnie modelować kontur zamieniony w obiekt i wypełnienie już miałem.
Natomiast w x4 jak zmieniam kontur w obiekt to wypełnienie znika :-/ i zostaje mi sam kontur zamieniony w obiekt.
Jest to dość drażniące przy robieniu niektórych rysunków, bo muszę rysować wypełnienie od nowa, a łatwiej jest usunąć je jak nie jest potrzebne, niż rysować niekiedy dość skomplikowane kształty.
Podejrzewam, że gdzieś jest to w opcjach, ale nie mam pojęcia gdzie, bo chyba nie zlikwidowali tego wydawcy Corel'a....
Z góry dziękuję za pomoc…

DooSHeK - 25 Wrzesień 2008, 14:47

hmm dziwne u mnie zostaje wypełnienie a nic nie zmieniałem w ustawieniach <hmm>
michw - 26 Wrzesień 2008, 16:18

No... też mi się wydaje że to dziwne, ale tak jest... i jest do bani.. :-(
michw - 26 Wrzesień 2008, 22:17

Kombinowałem trochę z tą zamianą konturu i wypełnieniami. Nie znalazłem nigdzie żadnych ustawień, ale moje spostrzeżenia są następujące:
W x3 i pewnie we wcześniejszych wersjach jest to tak zrobione, że kiedy rysuję jakąś figurę dajmy na to koło i zamieniam kontur tej figury w obiekt, wypełnienie zostaje zawsze. Niezależnie, czy rysuję koło i wypełniam je, czy rysuję tylko kontur. W podglądzie szkieletowym wypełnienie jest zawsze.
W x4 zrobione jest to tak, że wypełnienie zostaje zależnie od tego czy rysuję się figurę wypełnioną, czy rysuję się tylko kontur danej figury.

Tak, że chyba problem rozwiązany....

moskit - 29 Wrzesień 2008, 10:01

Zawsze można przed zamianą kontura w obiekt skopiować dany np. prostokąt klawiszem "+" z numerycznej. Wtedy mamy dwa obiekty o tym samym położeniu. Jednemu można zamienić kontur a w drugim dać wypełnienie i usunąc kontur.