| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problemy z exportem do JPG
dragsterak - 29 Wrzesień 2008, 19:33 Temat postu: Problemy z exportem do JPG Witam,
pracuję na 12 wersji i mam pewien problem kiedy najpierw importuję z JPG i dodaję różne detale loga itd i następnie exportuję do JPG, zawsze jest niższa jakość niż przed importem. Po prostu rozmazane, wygląda jaz zdjęcie kiedy aparat cyfrowy nie złapie ostrości.
Proszę o rade specjalistów gdyż walczę z tym od 2 tygodni i nic.
Pozdrawiam
Andrzej
Sponsi - 29 Wrzesień 2008, 20:02
Mam też to dziadostwo.. albo importuję obrazek i ma wielkość w ogóle totalnie inną niż normalnie... to coś po części z dpi może być... heh.. trochę już pracuję z Corelem, zrobiłem też jakąś ulotkę, czy dwie, ale ogólnie przejście WWW > Corel > WWW > Corel to jest jak dzień i noc (o czym piszę w niedawno napisanym we wkurzeniu poście heh)...
wawel - 29 Wrzesień 2008, 21:23
To ze jakosc spada to nie jest takie dziwne skoro zdjecie wyjsciowe jest w stratnym formacie jpg potem przechodzi przez draw, potem zamieniane jest to na mape bitowa zapewne z wygladzaniem i znowu trafia w format stratny z kompresja.
Nie wiem jakie tez parametry ustawiles w opcjach eksportu tam mozna ustawiac wygladzanie, kompresje, i tez nie bez znaczenia jest rozdzielczosc bo byc moze zdjecie w draw mialo wyzsza rozdzielczosc niz ta ktora uzyskales na wyjsciowym jpg.
Sponsi - 29 Wrzesień 2008, 21:40
ja to robię tak, że zapamiętuję jaki jest obrazek oryginalnie.. potem import.. i ustawiam "na sztywno" w Corelu wielkość, np. 1280x1024 w pikselach... jeśli trzeba edytować, to bezpośrednio z Corela edycja bitmapy w PP i zapisuję i wracam do Corela.. jako tako daje radę.. ale ogólnie coraz bardziej mnie męczy Corel : ((
|
|