Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - prowadnice i układ stron

haps - 7 Październik 2008, 09:55
Temat postu: prowadnice i układ stron
Mam corela x4. Kiedy wysuwam prowadnice, pojawiają mi się tylko na stronie, na której pracuję. Utrudnia to całą zabawę, bo z każdą kolejną przy takim ręcznym walczeniu pojawiają się nieścisłości i błędy. Gdzie i jak muszę zamieszać, by ustawić je jakoś bardziej uniwersalnie - by były na każdej kolejnej też?
Tak samo sprawa się ma odnoście formatu stron. Chciałabym go raz ustawić i mieć z głowy, tymczasem na każdej kolejnej corel domyślnie wrzuca mi A4.
I jeszcze jedno. czy mogę sobie ustawić widok na dwie str, tak jakbym otworzyła książkę? Chciałabym bezpośrednio pracować na dwóch na raz, bo mam zaprojektować taką właśnie książeczkę. Czy w drukarni btw mnie nie zlinczują za taki układ?
Aha, jeszcze coś. Gdzie było takie ustawienie, żeby obiekt się ładnie przyklejał do prowadnic?

wawel - 7 Październik 2008, 10:38

tu jest o prowadnicach w x4
http://www.corel.com/serv...t/1200587250276

nie posiadam x4 ale w 12 rozmiary stron z roznymi orientacjami ustawisz klikajac na pasku u gory obok tych ikon z orientacja strony - ikone pierwsza od gory takie kartki jedna za druga, tej samej wielkosci.

uklad/ustawienia strony/uklad/dwie strony obok siebie tu ustawisz rozkladowki

Czy cie w drukarni nie zlinczuja to nie wiem :-) przy wysylaniu do druku mozesz wyslac juz pdfa w ktorym strony sa kolejno po sobie bez rozkladowki Bo na arkuszu to jednak strony nie beda kolejno na rozkladowkach bo np str 1 nie bedzie obok 2. ale to juz moze zrobic naswietlarnia za pomoca spec. oprogramowania....i nie musisz sie meczyc z ustawianiem tego

i ost sprawa
widok/przyciaganie do prowadnic

haps - 7 Październik 2008, 12:28

Dzięki wielkie, wawel =] ale ten francowaty corel chyba mnie przerasta. Poczatki są zawsze tak popaprane?
jedną rzecz mam do przodu: przyklejanie obiektów do prowadnic. Na to najprościej było wpaść.
Sprawdziłam tego linka z samouczkiem. Jest tam napisane, jak krowie na rowie: "Wszystkie elementy umieszczone na pulpicie strony głównej wyświetlane będą na wszystkich stronach. Korzystanie z prowadnic i siatek na stronie głównej spowoduje wyświetlenie prowadnic i siatek na wszystkich stronach." Mam odp. na swoje pyt. Tylko nie mam pojecia, w jaki sposób w ogóle móc grzebać 'na pulpicie strony głównej'.
I chyba jednak się przerzucę na polską 12. Może tak prościej będzie mi zaczynać wielką przygodę z tym :evil: narzędziem.

michw - 8 Październik 2008, 09:57

Witaj... Otwórz sobie takie coś jak Menadżer obiektów. Znajdziesz to w: Narzędzia > Menadżer Obiektów. Powinno Ci się wyświetlić okno dokowane po prawej stronie ekranu. Tam widać wszystko jak na dłoni co gdzie i na której stronie/warstwie rysujesz. Jak otworzysz sobie czysty dokument to powinieneś mieć patrząc od góry: Strona1 a w niej Prowadnice i Warstwa1 (Warstwa1 będzie podświetlona na czerwono), drugie co będzie to: Strona główna i tam będą Prowadnice, Pulpit, Siatka. Jeżeli będziesz wstawiał prowadnice w "Strona1" to będą one tylko na tej stronie. Jeżeli zaznaczysz w "Strona główna" Prowadnice (podświetli się na czerwono) to po wstawieniu prowadnic będą one na wszystkich stronach. Pamiętaj tylko że przy rysowaniu musisz mieć zaznaczone Strona1 lub 2,3 itd.
miro88 - 12 Październik 2008, 20:43

Aby prowadnice były wyświetlane na każdej ze stron w wersji X4 Corela należy w menedżerze obiektów wejść na stronę Master Page, uaktywnić warstwę Guides i na niej wyciągać pożądane prowadnice.
DooSHeK - 13 Październik 2008, 16:28

Zainstaluj SP1 do X4, który włącza stary sposób umieszczania prowadnic, jeśli chcesz jednak aby po zainstalowaniu SP X4 wyświetlał prowadnice w nowy sposób przeczytaj readme do SP tam jest napisane jak to włączyć.