Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - kolorowy problem

wilkosik - 7 Październik 2008, 10:26
Temat postu: kolorowy problem
Witam serdecznie mam mały problem. Dość często zdarza mi się przerabiać czyjeś logo, nie bardzo to lubię głównie z tej przyczyny, że nie ja je robiłem i nie znam ani struktury takiego loga ani jego kolorów. Jest to bardzo uciążliwe przy bardzo złożonym logotypie i muszę przestawiać każdy element by zobaczyć czy gdzieś nie zawieruszył się jakiś mały kolorowy "pikselek". Jest to o tyle ważne, że w drukarni jeśli wyślę pozornie 4 kolorowy obiekt to mogę dostać odpowiedź, że projekt ma np. 5 kolorów, a co za tym idzie dodatkowe koszty. Proszę o pomoc, czy jest jakaś opcja w corelu, albo jakiś inny program do określania kolorów w pliku. Przykładowo taki i taki plik cdr: 5 kolorów cmyk, 2 kolory pantone. Lub coś w tym stylu, byłbym wdzięczny za pomoc.
wawel - 7 Październik 2008, 10:41

ilosc kolorow sprawdzisz w opcjach druku jak klikniesz rozbarwienia to na liscie pojawi sie ilosc kolorow wraz z nazwami. W informacji o dokumencie tez to jest. A te loga to w grafice rastrowej skoro piszesz o malym "pikselku"?
wilkosik - 7 Październik 2008, 11:03

bo tylko piksel kojarzy mi się z czymś bardzo małym :mrgreen: , nie nie to oczywiście wektory
moskit - 29 Październik 2008, 09:24

Ten sposób jest super. Jeśli jakiegoś kolorku nie ma w projekcie to i na tej liście go nie będzie. Zawsze sprawdzam w ten sposób kolorki w projekcie.
Laurel - 29 Październik 2008, 23:30

najprościej jest zrobić na koniec pdfa i o tworzyć przez abroata.. w którejś z zakładek jest opcja "podgląd wyjściowy" (gdzie możesz sprawdzić czy np czarny masz w jednym czy w czterech kolorach-co jest ważne dla drukarzy) no i opcja "analiza wstępna"-->lista wszystkich obrazów- gdzie możesz sprawdzić czy wszystie obrazki masz w cmyku czy może któryś jest w rgb albo w którymś logo nad tórym pracujesz został użyty panton.