Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Maska

Jagoda_1 - 16 Październik 2008, 13:21
Temat postu: Maska
Witajcie, mam taki problem. Używam corela 8, kiedy zakładam maskę na tragment fotografii i po skończonej obróbce zdejmuję ją to pozostaje mi taka otoczka, większa lub mniejsza. Nie wiem jak ją usunąć, zdjęcia wyglądają nie naturalnie. Podam przykład. Ostatnie zdjęcie martwej natury: chciałam wyostrzyć pierwszy plan i rozmyć tło, właściwie się udało, tylko razem wyglądało źle, nie miało spójności. A może ja żle zakładam maskę?
Rosa - 16 Październik 2008, 15:13

... a może wrzucisz na forum plik ze zdjęciem ? Bo tak zdalnie to trudno ocenić co wygląda źle i nie ma spójności.
freeminder - 16 Październik 2008, 15:51

Żeby przejście było płynne musisz maskę wygładzić (choć to akurat w specyficznych przypadkach) i nadać jej feather (nie wiem jak to w polskim jest? wtapianie?). Inaczej zawsze będziesz miał jak ciachnięte scyzorykiem
Jagoda_1 - 16 Październik 2008, 20:27

Ja zrobiłam to wtapianie i efekt mizerny, a wrzucę fotkę jak znów mi się nie uda, bo w złości wykasowałam oba obrobione zdjęcia, następnym razem będę wrzucała pytania przy pracy.