| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zapisywanie niestandardowych dokumentów
PiotrW - 17 Październik 2008, 22:42 Temat postu: Zapisywanie niestandardowych dokumentów Cześć,
Witam wszystkich na forum. Mam następujący problem. Przy eksportowaniu plików corela 9.0 o niestandardowym rozmiarze, w wynikowym pliku .png obiekty są rozmieszczone nie tak jak w oryginalnym pliku corela (zawsze przesunięte do krawędzi strony), a ich przemieszczanie w pliku corela i ponowne zapisywanie nie pomaga. Może wie ktoś, jak sobie z tym poradzić.
Z góry dziękuję,
Piotr W.
beblock - 18 Październik 2008, 09:46
hej
mój sposób jest następujący nieco od "kuchni" :)
eksportuj do psd (przezroczyste tło) -> a następnie psd zapisz jako png->(PS) :)
sprobuj może wyjdzie nie widzę pliku
pozdro
PiotrW - 19 Październik 2008, 08:25
Cześć,
Dzięki za odpowiedź. Obrazek jest w załączniku. Próbowałem zrobić to co pisałeś. Nie mam możliwości wyeksportowania w Corelu obrazka z przeźroczystym tłem. Podana rada częściowo pracuje. Po za tym, że jak w Photoshopie magiczną gumką usuwam tło, to znika część chmury. Ale nie mam pojęcia, czemu Corel tak przemieszcza obiekty. Czy to jest po prostu aż tak zaniedbane przez tworzących system?
Pozdrawiam,
Piotrek
wawel - 19 Październik 2008, 08:48
nie mam wer. 9 ale np w 12 stej przy eksporcie do png z corela nic nie przemieszcza.
Natomiast napewno z wers. 9 mozna wyeksportowac taki plik do psd, czy cpt (do photo paint) jako obrazek bez tla. Do tif zreszta tez z kanalem maskujacym. Trzeba tylko zaznaczyc wlasciwa opcje przy eksporcie i wybrac wlasciwa palete nie 8 bit - tylko np rgb lub cmyk.
pozdr.
beblock - 19 Październik 2008, 10:44
wrzuć ten plik w cdr
hmm?! :)
beblock - 19 Październik 2008, 10:52
jest git :)
pozdro
PiotrW - 22 Październik 2008, 07:44
Dzięki za pomoc;),
Pozdr.
Piotrek
beblock - 22 Październik 2008, 07:47