Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem ilościowy :)

Chino - 15 Listopad 2008, 23:11
Temat postu: Problem ilościowy :)
Witam. Szybkie pytanie - czy istnieje w CorelDRAW możliwość kopiowania tego samego obiektu, ale z przyporządkowanym numerem, który będzie wzrastał automatycznie o 1 za każdym wklejeniem ? O co chodzi - muszę na podkład geodezyjny (rzut - góra) wstawić ~1500 symboli drzew (inwentaryzacja dendrologiczna), no i MUSZĄ one niestety mieć przyporządkowane numery, zgodnie z tabelą z której odczytuje się gatunki... Z góry dzięki za odpowiedź - mam nadzieję, że się da, mimo wszystko... ;-)
Wojtek Kowalews - 17 Listopad 2008, 23:24

Istnieje możliwość opisu dokumentacji elektronicznej tzn. konkretne drzewo będzie miało swój numer, nazwę dendrologiczną i wiele innych cech (np. wysokość, średnicę itp.) Cechy te należy nadać w Object Data. Można je umieszczać na rysunku w postaci tabelki przy obiekcie lub tabelki zbiorczej. Proponuję zerknąć do książki Rolanda, gdzie dokładnie jest opisane jak to się tworzy. W przypadku kłopotów napisz na moją pocztę.
pzdr

timex - 18 Listopad 2008, 00:24

Tu chodzi o wklejenie kilku tysięcy elemencików każdy z numerem rosnąco,
Czyli inaczej mówiąc taka mapa lasu z numeracja drzew

Wojtek Kowalews - 18 Listopad 2008, 11:16

Jeżeli "timex" ma rację to zastosuj odnośnik (jak dymek w komiksach). W zależności od konieczności łamania odnośnika wybierz 1:2:3 -Leg Callout (Shift+A). W okienku Text Source ustaw Increment (czyli początek i skok numeracji).
pzdr

timex - 18 Listopad 2008, 11:55

Wydaje mi się że mam niestety rację bo pomagam od wczoraj to dłubać. Niestety nie ma tam miejsca na dymek. Ścisk, ścisk, ścisk jak w autobusie w godzinach szczytu. Numery czcionką 4 i z biedą w niektórych momentach można się włosowym outlinem przecisnąć w ich gąszczu.
Wojtek Kowalews - 18 Listopad 2008, 12:06

Zmień skalę. Wykorzystaj powiększenie w lupie (Lens-Magnify) do widoku szczegółu. Projekt zyska na profesjonalizmie.
pzdr

timex - 18 Listopad 2008, 12:28

To jest malutki wycinek całości
Wojtek Kowalews - 18 Listopad 2008, 12:39

Ja robię to tak.
Wojtek Kowalews - 18 Listopad 2008, 12:55

Sorki. Załącznik padł. Za duży nawet po kompresji. Mogę przesłać na pocztę.
timex - 18 Listopad 2008, 13:02

Problem tu jest taki, że orginał rysunku padł, i mamy tylko to w PDFie. Po wyeksportowaniu pliku do bitmapy wrzuciłem to w tło i odtwarzam ręcznie, równocześnie zmieniają numeracje z orginału o -255. Nie jest to zajęcie artystyczne ale raczej żmudne żeby nie powiedzieć godne mnicha dłubanie pilnując numeracji.
Uff, koniec przerwy :) do roboty

1cm - 18 Listopad 2008, 13:16

straszliwa kara
musieliście nieźle nabroić ;)
życzę cierpliwości.

pzdr.

Wojtek Kowalews - 18 Listopad 2008, 13:18

To jest właśnie coś dla Ciebie. Na załączniku zastosowałem automat.
pzdr

timex - 18 Listopad 2008, 13:25

Pewnie i pomogłoby, ale numerowanie w sumie nie jest największym problemem. Problemem jest ilość tej drobnicy i to dłubanie, dłubanie. Po naniesieniu 500 już mam dość a gdzie tam do końca
Wojtek Kowalews - 18 Listopad 2008, 13:30

Nie pękaj. Jeszcze tylko 1000...
wawel - 18 Listopad 2008, 13:52

a ile placa od drzewka? ...gdyby tak 1 zl to juz mozna posiedziec jak mnich...a pozatym nie jest tak zle bo w koncu to praca w przyrodzie wsrod drzew ;-)
pozdr.

timex - 18 Listopad 2008, 13:55

widze że forum humorum nam się tu robi. Dziękuje wszystkim za podtrzymanie na duchu :D

Wojtek posłałem do Ciebie PW

Rosa - 18 Listopad 2008, 18:49

Cierpliwość cnotą jest ... trochę poćwiczysz ;) Lubisz ( jeszcze ) drzewa ? :mrgreen:
timex - 18 Listopad 2008, 19:56

Gdy zamykam oczy zaczynam marzyć o...
1cm - 19 Listopad 2008, 18:13

... o podróży małym Land Roverem po nagich kobiecych piersiach? ;)

pzdr.

timex - 19 Listopad 2008, 19:45

1cm napisał/a:
... o podróży małym Land Roverem po nagich kobiecych piersiach? ;)

pzdr.

Też, pod warunkiem że w najbliższej okolicy nic z ziemi nie będzie wystawało zielonego ;)

Wojtek Kowalews - 19 Listopad 2008, 20:54

Dla wszystkich designer'owców i być może X4 mam wyjście z problemu "timexa":
1.wybierz -1-Leg Callout(Shift+A)
2.na przycisku obok (Text Source) wybierz Increment(ustaw początek numeracji i skok)
3.w okienku obok (Halo Properties) ustaw kolor wypełnienia(np. zielony)
4. w okienku Callout Symbol wybierz koło
5. pasek Property Bar : Callout Tool (z wymienionymi przyciskami) zmieni się ukazując nowe funkcje m.in. Arrowhead
6. w okienku Arrowhead wybierz No arrowhead
7. w obszarze rysunku wstaw kółka(drzewka) z automatyczną, kolejną numeracją - jak na rysunku
pzdr

Rosa - 19 Listopad 2008, 21:30

Wojtek spakuj plik WinRaRem lub Zipem, bo nijak nie idzie go ściągnąć :-?
wawel - 19 Listopad 2008, 21:32

czemu nie idzie
wystarczy kliknac ten link
http://corel.wodip.opole...._do_gry_137.cdr
pozdr.

Rosa - 19 Listopad 2008, 21:48

W miejscu, gdzie powinien być załącznik nie ma nic ( sprawdzałam w dwóch przeglądarkach). Możliwe, ze to u mnie coś nie teges ...

Dzięki, Wawel za link.

Wojtek Kowalews - 19 Listopad 2008, 21:54

Może to przybliży zastosowanie.
Rosa - 19 Listopad 2008, 22:00

Teraz jest ok. :-)
timex - 20 Listopad 2008, 10:38

a mi już weselej bo posadziłem całą dżungle :D
Wojtek Kowalews - 20 Listopad 2008, 11:15

pamiętałeś o małpiszonach?
timex - 20 Listopad 2008, 11:54

nie wywołuj wilka z lasu bo sobie jeszcze kolega przypomni że tam ma być inwentaryzacja zwierza i co wtedy? :mrgreen:
Rosa - 20 Listopad 2008, 22:00

timex napisał/a:
a mi już weselej bo posadziłem całą dżungle :D

Zuch - chłopczyk. Należy Ci się min. 3 dni wolnego i dodatek do emerytury ;-)

wawel - 21 Listopad 2008, 08:15

Rosa na tym obrazku z lewej to ty? ;-) Fajna koszulka :-) i jaki napis :-)
Rosa - 21 Listopad 2008, 09:47

Tak, to ja ( w czasach bardzo wczesnej młodości ) ;-)

Czy Wam, Poważni Panowie Graficy, nie wypada mieć avatarka ... ? Przecież potraficie rysować o całe niebo lepiej niż ja ... :-)

Wojtek Kowalews - 21 Listopad 2008, 09:57

Ale my nie jesteśmy tacy śliczni i apetyczni...
wawel - 21 Listopad 2008, 11:09

[quote="Rosa"]Tak, to ja ( w czasach bardzo wczesnej młodości ) ;-)

milo poznac :-)

timex - 21 Listopad 2008, 12:51

"Jasiu dlaczego narysowałeś tatusiowi niebieskie włosy?
Bo nie miałem łysej kredki "
:)

timex - 27 Listopad 2008, 14:42

Troszkę się zagotowałem. Zlecający zadowolony z roboty bo dużo wcześniej niż przewidywał dostał wszystko. Rozliczył się zgodnie z umową , ale okazało się że jeszcze chce coś dorobić. Oczywiście 5 godzin i zrobione - wysłane - a tu ani me, ani be , nawet "dziękuje" nie mówiąc o jakiejkolwiek zapłacie za 5 godzin ślęczenia i dłubania przy tym cholerstwie, Milczy jak kamień. Oj co za ludzie
wawel - 27 Listopad 2008, 17:35

moze jeszcze napisze :-) , a jak nie to troche podobne jak te doswiadczenia Jarkaz nadrukiem na koszulke....przykre :-(
pozdr.

Rosa - 27 Listopad 2008, 19:03

Wawel ma rację - daj mu trochę czasu. Przypadki chodzą po ludziach, a on może być szczególnym przypadkiem.