| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - kalibracja kolorów - zaznaczać czy nie?
skint - 8 Grudzień 2008, 16:57 Temat postu: kalibracja kolorów - zaznaczać czy nie? Witam.
Nie wiecie, z którą opcją końcowy wydruk w drukarni będzie bliższy temu co widzimy na ekranie, czy jeśli robimy projekt z załączoną opcją "kalibruj kolory wyświetlane na ekreanie" czy bez zaznaczania tej opcji?
bez zaznaczania kalibracji eksport projektu np. do .JPG czy to w RGB czy CMYK'u ma praktycznie te same kolory, z zaznaczoną kalibracją kolorów przy eksporcie już jest różnie dlatego trochę się pogubiłem. Nie chcę późniejszych niespodzianek, może coś doradzicie... Dzięki i pozdrawiam.
ps. używam coreldraw 8 (bardzo stabilna wersja)
wawel - 9 Grudzień 2008, 12:10
wydruk probny i wowczas masz pewnosc jak kolor bedzie wygladal, a monitory roznie wyswietlaja kolory...
Milimetr - 28 Styczeń 2009, 12:40 Temat postu: proofy Witam
A ja niema możliwości wydruku próbnego?
A druga rzecz to, jeśli nawet jest to mija się z celem, bo ciężko jest dobrać papier do proofa który by odpowiadał temu właściwemu wykorzystanemu do druku.
wawel - 28 Styczeń 2009, 20:00
Proof kontraktowy jest wiernym odzwierciedleniem kolorow, jest podstawa do wszelkich reklamacji w drukarni, wydawnictwie czy w gazecie. Jest mozliwosc przygotowania tak tego wydruku aby byl pod konkretna maszyne w drukarni jest rowniez mozliwosc przygotowania z uwzglednieniem przyrostu punktu co jest wlasnie zwiazane z papierem.
pozdr.
|
|