| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel Draw 11- Tekst trójwymiarowy
A. Jankiewicz - 6 Styczeń 2009, 23:28 Temat postu: Corel Draw 11- Tekst trójwymiarowy Witam
Jestem początkująca- zarówno na tym forum jak i w nauce Corela.
Mam pytanie naiwne niestety, dotyczące tekstu trójwymiarowego właśnie w wersji Corel Draw 11, z której korzystam.
Uczę się w miarę po kolei z książki i ze strony corel.wodip.opole.pl. No i właśnie w temacie z tej strony - Stosowanie efektów do tekstu -> tekst trójwymiarowy jest mowa o tym, że po wyborze przycisku "Dodaj głębię" pojawi się pasek narzędzi i będzie tam między innymi wyróżniona faza przednia i tylna (które można edytować i np ścinać krawędzie obrazu), ponadto jest np. taka opcja jak ustawienia renderowania.
Dodatkowo jest mowa, że " podczas pracy z tekstem trójwymiarowym widoczny on jest poprzez kamerę" - wystarczy tylko wybrać "odpowiednie narzędzie, a pojawi się nowy pasek właściwości".
Mam w związku z powyższym takie pytanie (jako że odpowiedzi na nie nie znalazłam tutaj ani też w książce)- czy to możliwe że w Corel Draw 11 jest tylko do wyboru jedna faza (której dodatkowo nie można edytować - poza wpisaniem szerokosci i wysokosci fazy). Ponadto czy w tej wersji nie ma takiego narzędzia jak kamera przypisanej do narzedzia interakcyjna głębia? No i ostatnie pytanie związane z renderowaniem - czy to jest możliwe że w tej wersji też do tego efektu nie ma możliwości renderowania (szczerze mówiąc pojęcia nie mam o co chodzi z tym renderowaniem...).
Mam nadzieję, że wyraziłam się w miarę jasno....
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
wawel - 7 Styczeń 2009, 16:24
ten opis do efektu ze str. corel.wodip.opole.pl. dot. wer CorelDRAW 8.
|
|