Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Tworzenie i obróbka (art, obrazek, postaci)

Bunch - 9 Styczeń 2009, 00:48
Temat postu: Tworzenie i obróbka (art, obrazek, postaci)
Witam serdecznie. Zamierzam nieco pobawić się w piękne ilustracje, jakie widnieją wszędzie dookoła nas w Internecie. Poszperałem przed zadaniem pytania trochę w necie i natknąłem się co prawda na kilka tutoriali, ale albo po angielsku (wszystkiego nie w stanie zrozumieć), albo napisanych pod inny program graficzny niż "nasz".

Chodzi mi o to, jak zrobić własny rysunek, po czym sprawić poprzez Corela by wyglądał prześlicznie, jak na przykład taki oto art: http://jak-rysowac-mange....tek-manga_1.gif

(rysunek przypadkowy, nie chodzi mi o styl w żadnym stopniu, raczej o wykonanie).
Wiem, iż rysunek można a raczej wypadałoby narysować odręcznie, potem rpzenieść do komputera za pomocą skanera w wyższej rozdzielczości. Ale od tej pory nie wiem co robić.
Jak się do tego zabrać i jak postępować krok po kroku (cieniowanie, tworzenie warstw, wymazywanie) w programie Corel Photo-Paint (X3). By obrazek wyglądał tak rewelacyjnie ja wiele innych na które natknąć się nie trudno.

Przykładowy tutorial po polsku, lecz odnoszący się do Photoshopa znalazłem taki:
http://meago.deviantart.c...s-way-100721004

Czy ktoś zna coś godnego uwagi by zainteresowac się bardziej ta tematyka i móc robić takie rzeczy w Corelu? Talentu do rysowania nie mam, ale chciałbym się bardziej dowiedziec jakim sposoebem w Corelu PP powstać mogą te wszystkie wspaniałe cienie, kolory nie wychodzące poza linie i inne tego typu. Rozumiem, że tutaj osoba powinna mieć zaróno talent do rysowania (mieć wyobrażenie) jak i powinna lubować się w obsłudze takich programów dobrze. By nie wychodzić z pustymi rękoma, prezentuję coś co sam wykonałem bez żądnych tutoriali: http://www.bunch.2-0.pl/s...ka/cotojest.jpg

Ale jaki jest PRAWIDŁOWY i ŁĄTWIEJSZY proces tworzenia cieni i tego wszystkeigo? Jakiś tutorial KONIECZNIE do Corela?

wawel - 9 Styczeń 2009, 09:56

zobacz ten film tu jest jak to zrobic aby kolor nie wylewal sie poza linie przy nadawaniu koloru rysunkowi. Jest tez zarejstrowany proces nadawania cieni.
Wszystko to odbywa sie przy pomocy warstw. Ulatwilbym jednak ten proces zdefiniowalbym jedna maske (obszar rysunku ktory posluzylby do kasowania tych elementow poza rysunkiem - bo tam za kazdym razem uzywa sie magicznej rozdzki i klika niepotrzebnie przy kazdym kasowaniu koloru poza obszarem.
No i obszar koloru cieni definiowalbym na bazie tego koloru lokalnego (bez cieni i swiatel) na osobnej warstwie. To powoduje ze nie trzeba na nowo definiowac obszaru dla cieni.
http://www.rnel.net/tutorial/Photoshop/10143
Tutorial jest do ps ale w PP sa rowniez i pedzle i warstwy.
Jest tez inny sposob zrobic to w Draw na warstwach(kazda powierzchnia oddzielnie) i potem przeniesc to do PP i tu nadac tym obiektom ktore maja byc zmiekczone wlasciwy wyglad za pomoca rozmazania.
Na tym forum jest kilka osob ktore takie rzeczy robia wiec moze ktos cos dopisze...

Rosa - 9 Styczeń 2009, 14:51

W Phot-Paint to ja chyba nie umiałabym narysować żadnej postaci. Wydaje mi się, że najlepszy do rysowania jest Draw. Skoro to są Twoje początki to chyba powinieneś zacząć od takich drobiazgów jak rysowanie jabłka, truskawki, oka, ust itp. A jeśli idzie o postać to niekoniecznie musi to być najpierw rysunek ręczny. Równie dobrze jest zaimportować jakiegoś jpg'a i odrysować.
Bunch - 9 Styczeń 2009, 17:28

Masz na myśli Wawel to, aby cieniowany obiekt zaznaczyć maskę i nakłądany cień i tak nie wyjdzie poza nią? Zamiast każdorazowego wypełniania pędzel i późniejszego wymazywania gumką bądx maską po obrzeżach?
wawel - 9 Styczeń 2009, 18:34

maska chroni obszar rysunku i do niej mozna sie odwolac tyle razy ile trzeba nie ma pozniejszej potrzeby ciaglego powtarzalnego zaznaczania obszaru...tak jak na tym tutorialu...rozdzka.
A obszar cienia pokrywa sie z obszarem koloru lokalnego tzn najczesciej jest mniejszy ale nie jest wiekszy od niego,(jest zawsze z jednej strony obiektu) wiec maska zdefiniowana na bazie obszaru z kolorem lokalnym (bez swiatel i cieni) chroni wlasnie przed wylaniem koloru poza juz raz zdefiniowany obszar. Robiac cien mozna wykorzystac juz wczesniej zdefiniowana maske.
zobacz jeszcze te linki

http://www.studioqube.com...ting/index.html

http://www.ratemydrawings...Techniques.html

mozesz jeszcze zapytac na forum z tej strony tam jest duzo osob ktore to robia. http://www.digart.pl/digarty/

Bunch - 10 Styczeń 2009, 03:24

Nie rozumiem nadal jednej rzeczy.
W tym tutorialu co kolorował Spider-mana to wybrał pędzel i był on przeźroczysty, widział po czym maluje a jak ja mam to zrobić?

Do tego duplikował całą warstwę, wraz z tłem, nie widze by sam kontur wycinał.

Pozatym ja po angielsku i na innym programie nie rozumiem tego :evil:
Nikt nie robi takich rzeczy w naszym Corelu?!

wawel - 10 Styczeń 2009, 09:52

Warstwa z rysunkiem - outline jest w trybie krycia - mnozenie a pod tym pod spodem jest warstwa z kolorem - red i dzieki temu widac to w ten sposob.
A PP i PS sa podobne uzywa sie tu kilku podstawowych funkcji i to wszystko.

wawel - 10 Styczeń 2009, 10:01

a tu masz tutorial po polsku tyle ze do gimpa czyli jeszcze latwiejszego programu.
http://www.signs.pl/gimp/tutoriale2/003_gimp.shtml

a ponizej wykolorowany w pp rys. czyli mozna :-)

Bunch - 10 Styczeń 2009, 15:23

Wawel, możęsz rozwinąć swoją wypowiedź? Nic mi to nie mówi. I co to znaczy outline? Co to jest tryb krycia?
Do czego służą te opcje jak Mnożenie, Odejmowanie, Różnica, Dzielenie, Jesli Jasniejszy, Jesli ciemniejszy, Tekstura, Jasność itp? Nigdy tego nie używam.

Kod:
A PP i PS sa podobne uzywa sie tu kilku podstawowych funkcji i to wszystko.
Tak, tylko trzeba wiedzieć jak. I oto mi właśnie cały czas chodzi.

wawel - 10 Styczeń 2009, 16:05

Otworz PP wcisnij F1 - czyli pomoc do programu
i w zakladce indeks wpisz "tryby miesznia" i enter po prawej dostaniesz opisane te tryby krycia. Outline = szkic w tym tutorialu tak warstwa byla nazwana. Ona ma miec ustawiony tryb mnozenie. To ta z rysunkiem, pod nia dajesz kolejne z kolorami.
W oknie dokowanym obiekty - skrot ctrl F7, u gory przy projekcie w ktorym masz kilka warstw(obiektow) to warstwa(obiekt) ktora nie jest tlem bedzie miala dostepne te tryby. I w tym wypadku trzeba wybrac tryb mnozenia na warstwie ze szkicem.

Asdef - 10 Styczeń 2009, 17:36

Sposób rysowanie nei koniecznie musi być na papierze i ze skana
Wystarczy znaleźć jakiś obraz/foto.. i odrysowac chociażby w drawie.. krawiedzie będą równe przynajmniej
Importujesz do jPG i zaczynasz malować… w PP.. możesz tez w zwykłym Drawie… i tak wlasnie polecam cala przygodę… nauczyć się rysować zwykle modele…
Jak się ma trosze talentu, zna się program.. można zdziałać cuda :)

Bunch - 10 Styczeń 2009, 22:44

wawel napisał/a:
Jak się ma trosze talentu, zna się program.. można zdziałać cuda :)
Ja wiem. Ale mi nie chdozi tak bardzo o same rysunki, ale dzięki nim chce zbadać i pojąć coraz to nowsze dla mnie możliwości programu. Stąd też akurat tym razem zainteresowałem się rysunkiem.
Wawel - naprawdę jestem Ci wdzięczny za pomoc. Ale co to oznacza "ludzkim językiem"? Dlaczego przy malowaniu innych warstw (pod ta omawianą), ta warstwa omawiana ma mieć akruat mnożenie?

wawel - 11 Styczeń 2009, 09:14

w tym tutorialu do gimpa to jest opisane wklejam to tu
6. Warstwie najwyższej (w moim przypadku Background copy#2), nadajemy tryb krycia Multiply (Burn) - mnożenie, spowoduje to, że białe piksele staną się przezroczyste a czarne pozostaną widoczne.

I w ps i pp chodzi o to samo. Dzieki temu widzisz tylko kontury rysunku i latwiej jest to kolorowac.
Widzialem tez ze na jednym z tutoriali pracowalo sie tak ze
po ustawieniu warstw i tego trybu na mnozenie wypelnialo sie wszystkie zamkniete obszary jednolitym kolorem potem wylanczalo sie widocznosc tej warstwy ze szkicem i zamalowywalo te linie waskie biale pomiedzy kolorami. potem wlanczalo sie widocznosc tej warstwy z rysunkiem i przechodzac np do kolorowania twarzy, wybieralo sie warstwe (obiekt z tym plaskim kolorem) i wlanczlalo sie te opcje ochrony przezroczystosci w pp to jest - zablokuj przezroczystosc obiektu (kiedys o nia pytales) i wybierajac jakis kolor ciemniejszy malowalo sie miekkim pedzlem tworzac cien. wlaczenie opcji ochrony obszaru przezroczystego powoduje ze nie ma mozliwosci aby malujac cien na tej warstwie z twarza wyjsc poza obszar twarzy.
pozdr.