Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Pomoc z twarzą

ddeennddooll - 13 Styczeń 2009, 20:31
Temat postu: Pomoc z twarzą
Witam
Mam wielką prośbę odnośnie stworzenia twarzy w CoreluDRAW. Czy mógłby ktoś mi pomóc ? Liczyłbym na Tutoriale. Sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ chciałbym żeby efekt był naprawdę realny, chodzi mi o cienie itp. Bardzo bym prosił o dokładne przedstawienie etapów powstawania. Wiem, że dużo wymagam i sprawa jest ciężka, ale byłbym bardzo wdzięczny gdyż bardzo mi się przyda ta lekcja... Z góry dziękuje

Rosa - 13 Styczeń 2009, 21:44

Czy chodzi Ci o coś takiego ?
ddeennddooll - 13 Styczeń 2009, 23:06

Tak coś w tym stylu bądź ten
TEŻ

Rosa - 14 Styczeń 2009, 13:11

Nie wiem jak inni ale ja, zaczynając swoją przygodę z rysowaniem, korzystałam z tutoriali z rosyjskiego Demiart Forum.
Odrysowywanie twarzy z jpg'a
Oko prostsze i Oko realistyczne (trudniejsze)
Rysowanie ust (kilka wariantów) i
Włosów
Tutki są opracowane starannie, a w czasach powszechnej dostępności wszelkiej maści translatorów i słowników można poradzić sobie z każdym ( no, prawie każdym ;-) ) językiem.

ddeennddooll - 14 Styczeń 2009, 16:33

Usta, włosy i oczy całkiem fajnie zrobione jednak co do twarzy to za bardzo nie jestem przekonany. Takie jakieś za bardzo sztuczne. No, ale dziękuje za pomoc :) Zaczynam ćwiczyć :)
Rosa - 14 Styczeń 2009, 21:37

ddeennddooll napisał/a:
Usta, włosy i oczy całkiem fajnie zrobione jednak co do twarzy to za bardzo nie jestem przekonany. Takie jakieś za bardzo sztuczne.

Ja bym powiedziała "komiksowa twarz". Ale od czegoś trzeba zacząć ... Zerknij jeszcze tu , tu i tu . W galerii Powerclip jest możliwość pobrania tych rysunków w formacie CDR i AI ( do użytku " domowego", bo jesli ktoś chce jakiś rysunek użyć w celach komercyjnych to musi skontaktowac się z autorem ). Trzeba kliknąć na odnośnik Скачать вектор, a na następnej stronie, która się otworzy kliknąć w przycisk Дa ( u dołu).

timex - 15 Styczeń 2009, 10:17

zobacz na przykłady w tym wątku. http://corel.wodip.opole....opic.php?t=1802
wawel - 15 Styczeń 2009, 10:41

albo zapytaj tego czlowieka jak on to robil ;-)
tu jest jego strona www i na podstronie "arte no corel" sa przyklady prac z corela.
http://www.sergipe.com.br/adauto/

ddeennddooll - 15 Styczeń 2009, 19:27

No i o takie coś mi właśnie chodzi, podziwiam tych ludzi. Z przykładu który ściągnąłem zauważyłem, że wszystko jest robione interakcyjną siatką wypełnień. Biorę się za przyswojenie tego narzędzia :) Dziękuje wszystkim
timex - 15 Styczeń 2009, 21:09

na zachęte co można wektorem zdziałać spójrz na to, chociaż nie jest to typowa twarz :P. Autorem jest rosyjski grafik. Kliknij bo warto :D
Rosa - 16 Styczeń 2009, 11:55

W szczególności te kajdanki bardzo "twarzowe" :-P
timex - 16 Styczeń 2009, 12:05

to właśnie jest w CorelXara dłubane :D
Stawe - 16 Styczeń 2009, 12:16

A czy nie warto na początek zwektoryzować po prostu JPGa (czyli fotografii)? Można to robić na różne sposoby i efekty będą mniej lub bardziej graficzne. Nawet jeżeli celem będzie stworzenie czegoś bardziej "przerysowanego" taki szablon ze zdjęcia może być bardzo przydatny.
ddeennddooll - 17 Styczeń 2009, 11:10

No dostałem zachęty jak mało kto :) Ćwicze, ćwiecze i nie mogę powiedzieć, że jest to łatwe, ale pewnie z czasem sobie to przyswoje :)