| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - rozrysowanie poszycia z wypełnieniem
Harpooner - 18 Styczeń 2009, 19:30 Temat postu: rozrysowanie poszycia z wypełnieniem Witam jako nowy, i od razu proszę o pomoc.
Zadanie do wykonania:
-na rozłożonym poszyciu kadłuba okrętu podwodnego wykonać wypełnienie kolorem podwodnej części kadłuba, wraz z linią wodną.
Oto rysunek z moim dokonaniem:
Problemem jest wypełnienie i wyznaczenie linii wodnej na płaskim elemencie poszycia, tak aby zachowana była ciągłość wypełnienia i linii wodnej na przyległych elementach - a zwłaszcza poziomy przebieg wypełnienia/linii wodnej po złożeniu tych elementów w bryły 3D..
Ponadto ciekaw jestem, czy istnieje możliwość wyliczenia w jakim miejscu ma być ułożona linia wodna, jeśli wiemy, że w modelu jest ona 1cm (w rzucie bocznym) poniżej krawędzi danej sekcji kadłuba
Z góry dziękuję
timex - 19 Styczeń 2009, 10:14
a wręgi gdzie? Przydałby się jeszcze rzut z boku z zaznaczoną linią wodną
Harpooner - 20 Styczeń 2009, 16:57
problem uznaję za niebyły, ponieważ zmodyfikowałem lekko projekt 3D, rozłożyłem i wrzuciłem do Corela. Co niezmienia faktu, że dobrzy by było wiedzieć jak to zadanie wykonać tylko w Corelu.
bodekart - 20 Styczeń 2009, 18:39
az mi sie cos robi jak widze słówko corel pisane przez "K"...
miro88 - 20 Styczeń 2009, 21:09
Karol brzmi o wiele lepiej
wawel - 20 Styczeń 2009, 21:28
a Karol XIV (x4) jeszcze lepiej
Rosa - 20 Styczeń 2009, 21:51
Karol 14 to brzmi dumnie ( ... mimo, że z rodziną Windsorów nic go nie łączy ).
Harpooner - 20 Styczeń 2009, 22:08
| bodekart napisał/a: | | az mi sie cos robi jak widze słówko corel pisane przez "K"... |
Błąd zaraz poprawię.
Zechciałbyś jednak wypowiadać się bardziej merytorycznie, ok??
Harpooner - 20 Styczeń 2009, 22:11
| timex napisał/a: | | a wręgi gdzie? Przydałby się jeszcze rzut z boku z zaznaczoną linią wodną |
Czy słusznie się domyślam, że ww problem można łatwo rozwiązać geometrią wykreślną??
Niestety w szkole się nie przykładałem, a teraz wszystko robią komputery...
|
|