Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak zrobić efekt "rastra" w wektorze?

100mek - 25 Styczeń 2009, 23:25
Temat postu: Jak zrobić efekt "rastra" w wektorze?
Witam.

Czy macie pomysł na prosty sposób zrobienia efektu rastra?
Poniżej przykład 1

i przykład 2

Do tej pory mam trochę zabawy. Robię to w skrócie tak.
Element z odpowiednim wypełnieniem (na obrazkach po lewej) zamieniam na .jpg, .jpg zewnętrznym programem "rastruje" do .pdf, pdf importuje do .cdr i .... jest tak jak po prawej w wektorze. Jak widać trochę zabawy.
Może macie jakieś pomysły na uproszczenie sytuacji.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Tomek

JarekDRAW - 26 Styczeń 2009, 08:24

Witam, Mapy bitowe zamieniasz na skalę szarości 8 bit / Transformacje kolorów/Rasteryzacja.Oczywiście dla osiągnięcia wektoru Trasowanie.

Pozdrawiam

100mek - 26 Styczeń 2009, 14:01

JarekDRAW napisał/a:
Witam, Mapy bitowe zamieniasz na skalę szarości 8 bit / Transformacje kolorów/Rasteryzacja.Oczywiście dla osiągnięcia wektoru Trasowanie.

Pozdrawiam

Dzięki za szybką odpowiedź.
Kiedyś robiłem to w taki sposób, ale niestety, nie znalazłem sposobu na zadawalające trasowanie tak zrobionej mapy bitowej. Najlepiej jakby jako efekt koncowy znajdowały się same kółka odpowiedniej wielkości i odpowiedniej odległości od siebie (lub nachodzące na siebie) jak na grafice poniżej.
Najlepiej tak jak na rysunku poniżej. Ręczne pomniejszanie kółek przy skomplikowanych kształtach raczej odpada.

jagna - 28 Styczeń 2009, 03:46

http://homokaasu.org/rasterbator/ - tutaj znajdziesz rozwiązanie - co prawda nie Corel (jeszcze nie doszłam jak to zrobić szybko i akuratnie:)
100mek - 28 Styczeń 2009, 16:23

jagna napisał/a:
http://homokaasu.org/rasterbator/ - tutaj znajdziesz rozwiązanie - co prawda nie Corel (jeszcze nie doszłam jak to zrobić szybko i akuratnie:)

Dzięki Jagna.

Przykłady jakie podpiąłem pod zapytanie właśnie są robione w taki (w 80% świetny) sposób :) . Ale ...

czasami brak zaawansowanych parametrów w Rasterbate online uniemożliwia wykonanie odpowiedniego "rastra", dlatego szukam rozwiązania pod tytułem, jak to nazwałaś, "jak to zrobić szybko i akuratnie" :o).

Pozdrawiam.

jagna - 29 Styczeń 2009, 01:16

Myślę, że Corel Xara miał takie możliwości, ale była też taka nakładka do Corel X3- Smart Designer X3 z wieloma użytecznymi plaginami, m.in. Halftone Wizard - tylko nie wiem, czy to działa w Corel X4.
Poza tym blend tool jest bardzo pomocny w tworzeniu rastra - jak tylko znajdę trochę czasu napiszę tutorial....

JarekDRAW - 29 Styczeń 2009, 19:26

Właśnie , ściągnąłem programik "KOMBI" który ma tą funkcję , tylko kurcze brak czasu na jego rozkminkę :-(

Pozdrawiam

100mek - 30 Styczeń 2009, 16:44

jagna napisał/a:
Myślę, że Corel Xara miał takie możliwości, ale była też taka nakładka do Corel X3- Smart Designer X3 z wieloma użytecznymi plaginami, m.in. Halftone Wizard - tylko nie wiem, czy to działa w Corel X4.
Poza tym blend tool jest bardzo pomocny w tworzeniu rastra - jak tylko znajdę trochę czasu napiszę tutorial....

JarekDRAW napisał/a:
Właśnie , ściągnąłem programik "KOMBI" który ma tą funkcję , tylko kurcze brak czasu na jego rozkminkę :-(

Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Postaram się dotrzeć do proponowanych programów i potestować.
Jeśli otrzymacie taki efekt to prosiłbym o podzielenie się wiedzą, który program (plug-in) robi to w prosty sposób, a ja swoją drogą zaczynam szukać proponowanych programów i potestuję.

Dzięki, pozdrawiam

jagna - 31 Styczeń 2009, 09:09

Jest już podobno Smart Designer dla X4 - zaczynam poszukiwania:)
tadzior - 28 Marzec 2009, 18:31
Temat postu: Re: Jak zrobić efekt "rastra" w wektorze?
mam pytanie:
Co znaczy
100mek napisał/a:
...Robię to w skrócie tak.
Element z odpowiednim wypełnieniem (na obrazkach po lewej) zamieniam na .jpg, .jpg zewnętrznym programem "rastruje" do .pdf, pdf importuje do .cdr i .... jest tak jak po prawej w wektorze.

szczególni chodzi mi o zdanie: <.jpg zewnętrznym programem "rastruje" do .pdf>

i co znaczy: <.... jest tak jak po prawej w wektorze.> - czy to oznacza, że po zaimportowaniu tego *.pdf, w CorelDRAW te "kropki" to obiekty wektorowe?

.

100mek - 29 Marzec 2009, 14:07
tadzior napisał/a:
czy to oznacza, że po zaimportowaniu tego *.pdf, w CorelDRAW te "kropki" to obiekty wektorowe?

.

Dokładnie. Te kropki to obiekty wektorowe

tadzior - 29 Marzec 2009, 15:00
A co znaczy
100mek napisał/a:
... .jpg zewnętrznym programem "rastruje" do .pdf
?
100mek - 29 Marzec 2009, 20:07
tadzior napisał/a:
A co znaczy
100mek napisał/a:
... .jpg zewnętrznym programem "rastruje" do .pdf
?

http://homokaasu.org/rasterbator/