Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak przyciąć podkład?

Maggiczna - 29 Styczeń 2009, 14:52
Temat postu: Jak przyciąć podkład?
Otóż problem mam taki :mrgreen: Mam jakiś obrazek w Corelu, na nim obrysowuję wybrany element krzywą Beziera. Jak wyciąć ten obrysowany fragment? Tak, żeby po prostu tylko on został :)
JarekDRAW - 29 Styczeń 2009, 15:44

Witam, CIĘCIE

Pozdrawiam

grafikak - 29 Styczeń 2009, 15:48

Jak już zamkniesz krzywą, najeżdzasz kursorem na mapę bitową, klikasz na nią prawym przyciskiem myszy i ciągle trzymając przeciągasz wewnątrz kształty z krzywej B.i upuszczasz. program zapyta co ma zrobić i odpowiadasz "kadruj wewnątrz". Automatycznie wyśrodkowuje, więc jeśli chcesz, żeby był widoczny inny kawałek mapy bitowej, klikasz na to co Ci wyszło z kadrowania prawym -> edytuj zawartość i ustawiasz. potek prawym i zakończ edycję tego poziomu.
Maggiczna - 29 Styczeń 2009, 16:33

dzięki :) wszystko super, wycięło mi, jak chciałam. tylko pojawił się problem - nie wiem czemu, ale po wykadrowaniu przesuwa mi kontur, czyli nie pokrywa się dokładnie z obrysowanym obszarem. co mam zrobić?
grafikak - 29 Styczeń 2009, 16:41

To właśnie tutaj napisałam ;)

grafikak napisał/a:
Automatycznie wyśrodkowuje, więc jeśli chcesz, żeby był widoczny inny kawałek mapy bitowej, klikasz na to co Ci wyszło z kadrowania prawym -> edytuj zawartość i ustawiasz. potek prawym i zakończ edycję tego poziomu.

Maggiczna - 29 Styczeń 2009, 16:46

faktycznie ;-) dziękuję za pomoc i zaoszczędzenie mi czasu na mazaniu gumką w Paint'cie :-D
Pozdrawiam

DooSHeK - 29 Styczeń 2009, 16:56

Maggiczna napisał/a:
dzięki :) wszystko super, wycięło mi, jak chciałam. tylko pojawił się problem - nie wiem czemu, ale po wykadrowaniu przesuwa mi kontur, czyli nie pokrywa się dokładnie z obrysowanym obszarem. co mam zrobić?

Odznacz w opcjach (Opcje/Edycja) Automatycznie wyśrodkowuj zawartość nowych kadrów

grafikak - 29 Styczeń 2009, 17:28

Nie za ma co ;) pozdrawiam
JarekDRAW - 29 Styczeń 2009, 19:58

Przy obiektach wektorowych można skorzystać z funkcji przytnij.
Np. rysujesz kwadrat który umieszczasz no obiekcie który ma być przycięty, wybierasz Rozmieszczenie / Kształtowanie /Przytnij.

Pozdrawiam

grafikak - 29 Styczeń 2009, 20:11

Zgadza się, tylko jest to w pewnym stopniu nieodwracalny zabieg. Natomiast szybkie kadrowanie, pozwala na późniejszą edycję obiektu, np przesuwanie kadru. wiele razy zdarzyło mi się potrzebować kawałka "ukrytego" w ten sposób obrazka...

KAś