| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Ostrzeganie przed niezainstalowanymi czcionkami
Trurl - 4 Luty 2009, 14:18 Temat postu: Ostrzeganie przed niezainstalowanymi czcionkami Dawniej przy otwieraniu plików *.cdr Corel ostrzegał mnie, jeśli były w nich użyte czcionki, których nie miałem zainstalowanych. Niestety, jakimś cudem wyłączyła mi się ta opcja i teraz Corel otwiera wszystkie pliki, wstawiając zamiast brakujących czcionek, domyślnego Avalona. Przypomnijcie mi, proszę, jak tę opcję przywrócić? Kiedyś już to robiłem, ale zapomniałem i nijak nie mogę sobie przypomnieć...
wawel - 4 Luty 2009, 16:34
przywracanie ustawien fabrycznych to uruchomienie programu z wcisnietym klawiszem F8.
mozna tez probowac w opcjach programu, ctrl J i tekst/czcionki i tam ...
DooSHeK - 5 Luty 2009, 19:14
wawel wiem że F8 to fajna sprawa ale to przywraca wszystkie ustawienia a Trutl chce jedno konkretne :)
Sprawdz w ustawieniach: Narzędzia/Opcje/Obszar roboczy/Tekst/Czcionki i tam pokombinuj z opcjami (Używaj katalogu Font Navigator przy otwieraniu) oraz przycisk "Zastępowanie czcionek Panose"
wawel - 5 Luty 2009, 19:55
DooSHeK... a co zostalo napisane w 2giej lini w moim poscie wyzej dokladnie to ....jako 2-ga mozliwosc, tylko do opcji jest podany skrot (ctrl J) ...a F8 to faktycznie fajna sprawa...:-)
pozdrawiam "starego" forumowicza
DooSHeK - 5 Luty 2009, 20:16
sorki nie doczytałem :) zwracam honor :)
|
|