| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - jak wygładzić krzywą Beziera?
Maggiczna - 23 Luty 2009, 18:05 Temat postu: jak wygładzić krzywą Beziera? narysowałam krzywą w kształcie sinusoidy za pomocą narzędzia Beziera. Wiem, że gdybym zaznaczyła więcej punktów, to krzywa wyszłaby bardziej gładka. Da się jednak ją wygładzić już po narysowaniu? Chodzi mi o to, że widać takie niewielkie odcinki proste.
JarekDRAW - 23 Luty 2009, 19:06
Tak, da się, prawy klik w węzeł poprzedzający , stosujesz w krzywą lub nie potrzebne węzły usuwaj.Wszystko to za pomocą narzędzia (F10)
A, TUTAJ jest wszystko o bezierach
pozdrawiam
Maggiczna - 23 Luty 2009, 19:59
dzięki za pomoc :)
Trurl - 4 Marzec 2009, 01:01
Hmm... rada jest prosta: liczba punktów musi być minimalna. Zrób tak: narysuj odcinek, a na nim tyte węzłów, ile ekstremów (tzn minimów i maksimów) będzie miała sinusoida. Zamień je wszystkie na gładkie węzły krzywej, a jeszcze lepiej - na symetryczne. Robisz to jednym ruchem, zaznaczając wszystkie węzły narzędziem Shape Tool i klikając w klawisz Make Node Symmetrical. Teraz zaznacz co drugi węzeł (np. wszystkie parzyste), klikając je narzędziem Shape Tool z wciśniętym klawiszem ctrl, i pociągnij je w górę myszą (wciśnij przy tym ctrl, żeby ruch odbywał się pionowo), albo klikaj klawiszem ze strzałką w górę (ustaw sobie przedtem Options/Document/Rulers/Nudge 0,1 mm, supernudge 10x0,1 mm, a potem Document/Save options as defaults for new documents, żeby Twoje ustawienia nie znikły po zamknięciu Corela).
Efektem tych działań będzie piękna, gładka sinusoida o minimalnej liczbie węzłów...
|
|