Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Blokowanie obiektów

kamilka_1 - 6 Marzec 2009, 22:05
Temat postu: Blokowanie obiektów
kolejne pytanie bardzo banalne - wam to zajmie minutę a ja sie z tym juz dłuższy czas męczę:) przestawiam się z wersji 9 na 11 i nie mam pojęcia jak tutaj blokować obiekty? czasem mam kilka obiektów w tle i juz nie chce ich zmieniać i ruszać ale nie chcialabym też łączyć ich z tłem bo a nóż widelec bede musiala coś zmienić. Pomożecie?
Bunch - 16 Marzec 2009, 12:56

A nie możesz ich ukryć by Ci nie zawadzały? To jest coś takieog jak blokowanie? Słyszałem o blokowaniu przeźroczystości obiektu. Ale wiedzy nie mam.
kamilka_1 - 23 Październik 2009, 01:11

podbijam bo tez sie przestawiam na nowszą wersje i nie wiem:) a funkcja blokowania bardzo przydatna jest:)
Highflyer - 23 Październik 2009, 09:10

Bunch dobrze mowi. W PP najwygoniej jest ukryc obiekty ktore w danej chwili nam przeszkadzaja, albo nie beda juz poddawane edycji. Aby to zrobic otworz sobie doker Obiekty i przy kazdym elemencie listy widoczna jest ikona oka. Jesli ja kliknac to obiekt zniknie:)
GangstaMike - 15 Listopad 2009, 13:11

a po co blokować? Jeśli Ci przeszkadza to jak wyżej - ukrywanie, jeśli poprostu nie chcemy na nim malować to dodajemy nową warstwę albo zaznaczamy tą poniżej :) Przy bardziej zaawansowanej edycji np. przy tak zwanym trybie scalania (gdzie wybieramy np. mnożenie, dopełnienie, nakładka) można porostu warstwę przesunąć :)