| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Automatyczne rozmieszczenie tekstu w Corelu 11
PiotrG - 9 Marzec 2009, 08:14 Temat postu: Automatyczne rozmieszczenie tekstu w Corelu 11 Witam, mam nadzieję że będziecie w stanie mi pomóc, otóż mój problem polega na tym, że mam do wprowadzenia znaczną ilość tekstu, która występuje w Exelu. Dokładnie ujmując są to nazwiska, adresy zamieszkania, nr ew., które muszą być dokładnie rozmieszczone w określonym miejscu na stronach. Wprowadzanie tego ręcznie wiąże się z bardzo mozolną pracą i teraz czy jest możliwość pełnej automatyzacji, np importuję tylko tekst i on automatycznie mi się rozmieszcza na stronach - zaznaczam, że nigdy nie miałem do czynienia ze skryptem w Corelu.
Joanna Suska - 10 Marzec 2009, 09:40
mysle, ze powiniennes poczytac o wydrukach seryjnych...
Trurl - 12 Marzec 2009, 15:20
Sformatuj dokument excelowy tak, żeby wszystko było tak, jak trzeba do wydruku. Potem skręć z tego pliku epeesa (wiesz, wydrukuj go na plik na drajwerze postscriptowym), zassaj do Corela (przy imporcie kliknij opcję zamiany fontów na krzywe) i już. Tylko pamiętaj, przy zasysaniu epeesa użyj opcji Files of Type: PS, PRN, EPS PostScript Interpreted, żeby móc rozgrupować zassany plik i grzebać w nim. Albo zrób z tego excelowego pliku pedeefa (musisz mieć Acrobata) i zassaj do Corela. Nie zapomnij o tym, żeby pedeef miał - użyję przeohydnego słowa - zdownloadowane fonty. Zassany pedeef też da się rozgrupowywać.
|
|