| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - wycinanie tła
mikiel - 16 Marzec 2009, 14:00 Temat postu: wycinanie tła witam,
mam jpega na białym tle jak mam zrobnic aby wyciąć to białe tło z tego obrazka
wiem ze jest opcja trasuj mapę bitmapowa ale wtedy obrazek traci na jakości ja chce aby nic nie stracił ...
nev555 - 16 Marzec 2009, 14:39
Trasowanie to raczej nie ten kierunek.
Ja z reguły takie rzeczy robię w Photoshopie, od tego masz narzędzia typu lasso, różdżka lub zakres koloru.
Jeżeli chcesz to koniecznie zrobić w Corel'u to możesz tak jak napisał gdzieś JarekDraw wyeksportować obrazek jak Png i zaznaczyć kolor który ma być tłem, choć wydaje mi się że to bardzo nieprecyzyjny sposób, albo obrysować rzeczy które Cię interesują krzywymi i zaznaczając obrazek i obrys i w zakładce Rozmieszczenie>Kształtowanie używasz opcji Część wspólna i w ten sposób wycinasz to co Cię interesuje (trochę czasochonne to może być).
Ja bym jednak był przy photoshopie
mikiel - 16 Marzec 2009, 14:57
Nie, nie mam photoshopa, mam obrzek drukarki na białym tle i chce wywalic te tlo i nie umiem obrysowalem ladnie i kiszka utknolem
JarekDRAW - 16 Marzec 2009, 16:00
Przeczytaj koniec TEGO wątku , zapis do PNG .
Pozdrawiam
bodekart - 16 Marzec 2009, 16:01
polecam szybkie kadrowanie
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=1224
pozdrawiam
mikiel - 23 Marzec 2009, 09:14
mam problem z wycięceim tego tła jak to zrobic nie obrysowujac tego bo to duzo czasu zajmie ;/
wawel - 23 Marzec 2009, 09:24
Mozna uzyc maski kolorow a najlepiej to w photo paint, gimpie, ps...czyli w jakims programie do rastrow.
pozdr.
mikiel - 23 Marzec 2009, 09:26
ale z tymi maskami próbuje i nic mi nie wychodzi ;/
albo czy ktos ma cos podobnego bez tła ;/
1cm - 23 Marzec 2009, 17:41
moja mała podpowiedź... zamiast kraść i żerować na czyjejś pracy, skorzystaj z pędzla w photoshopie.
Link do zielonej wiosennej trawy
pzdr.
ps. mikiel jesteś o krok od tytułu maskotki forum ;)
gleba - 23 Marzec 2009, 18:55
a ja mam nawet te samą trawkę wycietą ale nie dam luknij do ps cs 3 tam sa takie superowe narzedzia do wycinania poprostu bajka w porównaniu ze starymi wesjami
Rosa - 23 Marzec 2009, 19:35
Jeśli chcesz taki rysunek zrobić w Corelu to tutaj jest tutorial, który pomoże Ci zrobić pędzel do narysowania trawy ( w PhotoPaint ).
|
|