Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - grafika na samochód

mikiel - 19 Marzec 2009, 09:25
Temat postu: grafika na samochód
Witam,
chce sobie okleić samochód mam wszyskei potrezbne do tego rzeczy ( folie, satke na szyby ploter)
ale muszę zrobić projekt, a dokładniej jak robić obrys samochodu??? (bo projekt sobie jakis zrobie)

mógłby mi ktoś doradzić jak to zrobić najlepiej, jakie sa metody takich obrysów, czego unikać, od czego zacząć ?

Joanna Suska - 19 Marzec 2009, 09:36

w clipartach corel X3 sa schematy samochodow - z lewej strony, z prawej, z przodu, z tylu, z gory... trzeba tylko odnalezc wlasciwy, bo nie sa sensownie nazwane... :)
powodzenia... ;)

mikiel - 19 Marzec 2009, 09:56

Joanna Suska napisał/a:
w clipartach corel X3 sa schematy samochodow - z lewej strony, z prawej, z przodu, z tylu, z gory... trzeba tylko odnalezc wlasciwy, bo nie sa sensownie nazwane... :)
powodzenia... ;)

szukam i nic nie ma ;/

a tak pyzatym chodzi mi jak to zrobić bez żadnych podkładów

nev555 - 19 Marzec 2009, 10:13

Cytat:
szukam i nic nie ma ;/

tzn nie możesz w ogóle znaleźć tych obrysów czy tylko swojego samochodu?

Musisz mieć jakiś podkład, oczywiście jeżeli chcesz tylko logo i trochę tekstu to nie będzie Ci to potrzebne. Możesz zrobić też zdjęcie, zwymiarować samochód i jakoś to poskładać do kupy tak byś miał to zdjęcie w Corelu w jakiejś sensownej skali.

Sam chcesz oklejać ten samochód, robiłeś to już wcześniej?

mikiel - 19 Marzec 2009, 10:38

nev555 napisał/a:
Cytat:
szukam i nic nie ma ;/

tzn nie możesz w ogóle znaleźć tych obrysów czy tylko swojego samochodu?

Musisz mieć jakiś podkład, oczywiście jeżeli chcesz tylko logo i trochę tekstu to nie będzie Ci to potrzebne. Możesz zrobić też zdjęcie, zwymiarować samochód i jakoś to poskładać do kupy tak byś miał to zdjęcie w Corelu w jakiejś sensownej skali.

Sam chcesz oklejać ten samochód, robiłeś to już wcześniej?

obrysów nie moge znalesc

a chce okleić cały samochód maska przednia boki i wszystkie tylne szyby (cały oprócz dachu i przednich szyb).

myślałem na tym aby robić mu zdjęcia i powycinać to i owo bo szyby chce inna folia okleić ( taką siatką przez która widać od środka ), a czy oklejałem to tak pól na pól, okleiłem kiedyś tylna szybę koledze i witrynę sklepową ale myślę ze problemu z tym nie ma.

chodzi mi tylko o rady jak zacząć czego się trzymać i czego unikać aby błędów niepopełnić

Joanna Suska - 19 Marzec 2009, 11:28

schematy sa w katalogu Vehicles/Cars
mikiel - 19 Marzec 2009, 13:32

Joanna Suska napisał/a:
schematy sa w katalogu Vehicles/Cars

nie mam tego ;/

-a czy sa gdzies na sieci ploki z obrysami samochodow w corelu ? w stosunku 1:1

gleba - 19 Marzec 2009, 15:02

napisz jaki samochód Ci potrzebny to wysle
mikiel - 19 Marzec 2009, 16:15

gleba napisał/a:
napisz jaki samochód Ci potrzebny to wysle

skad to masz ?
podaj ww to sobie popatrzę bo samochód jeszcze nie dojechał i nie wiem jaki o_O dokladnie

mikiel - 19 Marzec 2009, 16:46

ok samochód to opel combo wersja tour
bodekart - 19 Marzec 2009, 20:13

http://www.the-blueprints...pel_combo_2005/
http://www.the-blueprints...iew/opel_combo/
nie wiem dokladnie jak wersja tour wyglada ale moze znajdziesz ja w tych blueprintach
Najlepiej obrysuj sobie całe autko z tych obrazków i później mozesz juz sobie nakładac na to grafike jaka tylko chcesz:)
w załączniku daje podglad jak moze to wygladac to po obrysowaniu...
akurat miałem seja obrysowanego wiec go dokladam

mikiel - 20 Marzec 2009, 08:35

bodekart napisał/a:
http://www.the-blueprints.com/index.php?blueprints/cars/opel/3497/view/opel_combo_2005/
nie wiem dokladnie jak wersja tour wyglada ale moze znajdziesz ja w tych blueprintach
Najlepiej obrysuj sobie całe autko z tych obrazków i później mozesz juz sobie nakładac na to grafike jaka tylko chcesz:)
w załączniku daje podglad jak moze to wygladac to po obrysowaniu...
akurat miałem seja obrysowanego wiec go dokladam

o rany niestety zaden z tych blueprintow nie pasuje do tego masz moze gdzies cos innego ?

gleba - 20 Marzec 2009, 09:45

Nie jestem pewna czy to ten model, pisz na gg 2534148
Beata

mikiel - 20 Marzec 2009, 12:19

tak ten wielkie dzieki :)
Milimetr - 9 Maj 2010, 22:38
Temat postu: poszukuję siatki samochodów
Witam
A ja poszukuję siatek-krzywych Toyoty Rav4
pozdrawiam i czekam na wieści ;-)

lechnik - 10 Maj 2010, 12:09
Temat postu: Re: poszukuję siatki samochodów
jak ze nie podałes rocznika to masz pare w korku ver9
Milimetr - 10 Maj 2010, 12:24
Temat postu: Re: poszukuję siatki samochodów
lechnik napisał/a:
jak ze nie podałes rocznika to masz pare w korku ver9

Dzięki kolego, rocznika nie podałem bo nie wiem, ale to jest to pudło co na foto.
pozdro

niski - 12 Maj 2010, 11:29

a macie może Astre GSi ?
lechnik - 12 Maj 2010, 14:00

niski napisał/a:
a macie może Astre GSi ?

jakaś astra G cos tam n zdjatu nie zawile widac wic sam musisz wywnioskowa czy to to

niski - 14 Maj 2010, 10:11

lechnik, spoko ta astra tylko ze nie oto chodziło :( astra G to nie GSi ;) pełna nazwa

Opel Astra F GSi

lasica333 - 5 Luty 2011, 01:23

Witam ja bardzo potrzebuje toyoty yaris II 5 drzwi
doman - 6 Luty 2011, 01:39

proszę bardzo
lasica333 - 7 Luty 2011, 18:58

doman wielkie dzięki
krzyzyk - 12 Luty 2011, 12:19

Jest możliwość aby ktoś przesłał mi fiata brava od 95r.
gleba - 12 Luty 2011, 14:34
Temat postu: fiat brawa cdr skala 1:20
proszę bardzo
krzyzyk - 12 Luty 2011, 15:04

Dzięuję bardzo. A możesz dradzić sekret gdzie na przyszłość szukać bo podanej wyżej stronie są płatne wektory
gleba - 12 Luty 2011, 15:54

A nie ma za co, wystarczy kliknąć "pomógł"

A rysunki trzeba sobie kupić, są szkolenia z oklejania samochodów, tam po ukonczeniu takiego kursu dają samochody w wektorach

krzyzyk - 12 Luty 2011, 18:49

chętnie kliknę tylko ze nie ma pod Twoim poostem a co do szkolenia toczekam az ktos zorganizuje na slasku bo tu kiepsko
Struna - 12 Luty 2011, 21:48

gleba napisał/a:
A nie ma za co, wystarczy kliknąć "pomógł"

A rysunki trzeba sobie kupić, są szkolenia z oklejania samochodów, tam po ukonczeniu takiego kursu dają samochody w wektorach
gdzie można zapisać się na takie szkolenie? ;)
gleba - 13 Luty 2011, 08:14

http://www.szkolaaplikacji.pl/
organizuje to firma RAKLA, www.rakla.pl

sobol008 - 21 Luty 2011, 17:13

Moze ktos mi pomoc, potrzebuje obrysy w .cdr mercedes vito v220 (112) 2002r. przeszklony
krzyzyk - 15 Marzec 2011, 12:37

Hej Gleba masz może wektory Ikarusa 280.26 i Jelcza Pr110? byłbym wdzięczny gdybyś mógł przesłać.
Tomasz - 19 Marzec 2011, 09:11

Jeśli potrzebujecie rysunki z rzutami samochodu to wystarczy przeszukać neta albo zajrzeć do książki dostarczanej z autem - o ile była jeśli kupowaliście auto używane ;)
changela - 19 Marzec 2011, 12:43

krzyzyk, Gleba to ona!popatrz na lewą stronę, dołączyła, pomogła...
krzyzyk - 21 Maj 2011, 17:46

hej potrzebowałbym siatkę Toyoty Yaris z 2010r. może ktoś podesłać??
adamar - 16 Wrzesień 2011, 10:20

Witam! Pierwszy mój post na tym forum i od razu prośba. Chcę wykonać naklejki na szyby (2 tylne boczne i tylna) w Seicento. Nigdzie nie mogę znaleźć w miarę czytelnego obrysu tych szyb. Pomoże ktoś? Pozdrawiam! Adam.
miszcz301 - 16 Wrzesień 2011, 10:23

changela napisał/a:
Witam! Pierwszy mój post na tym forum i od razu prośba. Chcę wykonać naklejki na szyby (2 tylne boczne i tylna) w Seicento. Nigdzie nie mogę znaleźć w miarę czytelnego obrysu tych szyb. Pomoże ktoś? Pozdrawiam! Adam.

zmierz na aucie, zrob ciut większe i przytnij przy przyklejaniu

restauro - 16 Wrzesień 2011, 11:32

vector
adamar - 16 Wrzesień 2011, 13:04

miszcz301 napisał/a:
zmierz na aucie, zrob ciut większe i przytnij przy przyklejaniu

Dzięki. Jednak skorzystam z cdr-a od restauro. Jeszcze raz dzięki za pomoc. A tak przy okazji - szkoda że nie mogę mu kliknąć "pomógł"...

Gaskon - 8 Listopad 2011, 23:09

Witam, czy ma ktoś vektory do Opla Astra II Van?

Foto: http://www.dropmocks.com/mhttm

nastysugar - 9 Listopad 2011, 11:09
Temat postu: Kia Picanto - pilne
Witam czy ma ktoś może wektory kia picanto ??
lasica333 - 14 Grudzień 2011, 23:41

WITAM

Pilnie potrzebuje siatki land-rovera'a defender 110

jak ktoś ma będę ogromnie wdzięczny!!!

restauro - 15 Grudzień 2011, 12:28

Czy to ten?
Chyba nie bo brak odzewu,a tak się spieszyło .

siemieng - 31 Lipiec 2012, 11:09

prosiłbym tylko o zamieszczenie siatki dla Fiata Cinquecento

z góry dziękuję, pozdrawiam

lasica333 - 24 Wrzesień 2012, 19:40
Temat postu: Prośba
Witam mam ogromną prośbę potrzebna mi siatka do swift'a 2012 5 drzwi
Z góry mega wielkie dzięki :)

ps. Dlaczego nikt nie zrobi darmowej stronki z siatkami? Ja mam parę to mógł bym umieścić tak by była pełna kolekcja bez szukania za każdym razem?

Cysorz - 25 Wrzesień 2012, 16:58

Bardzo dobry pomysł lasica333! To nawet nie strona byłaby potrzebna, ale wystarczyłby taki dział tutaj. Może Roland tutaj zaglądnie, przeczyta i to zrobi? ;-) Sam też mógłbym dorzucić kilka...
Struna - 26 Wrzesień 2012, 18:30

Z jednej strony ok, tylko ciekaw jestem ile osób ma siatki swojej produkcji? ;)
gogman - 26 Wrzesień 2012, 18:44

Ja jestem za mam spory pakiet siatek jednak do pewnego rocznika i problem jest taki że nie są szczegółowo opisane - trzeba po prostu odpalić siatkę i stwierdzić wizualnie że to właśnie ten samochód.
Z doświadczenia też wiem że niektóre siatki nie są zbyt dokładne dlatego dobrze jest wcześniej złapać faktyczny wymiar jakiejś części samochodu np. drzwi i potwierdzić je z siatką.
Także dobrze by było utworzyć jakiś odrębny temat w tej sprawie.

Druga sprawa takiego odrębnego tematu to - drukarnie (poruszany był temat swego czasu) - chociaż nie wiem czy tutaj forumowicze, którzy mają swoje drukarnie nie będą w jakiś sposób urażeni.

Pozdrawiam

Cysorz - 26 Wrzesień 2012, 21:03

Nie da się (moim zdaniem) dopasować idealnie takiego projektu do siatki - chociażby byłaby prosto z fabryki. Jednakże sporym ułatwieniem jest sam dostęp do takiej siatki.
Wiem, że są dostępne siatki każdego praktycznie samochodu (modelu nawet!!!) w necie za "przysłowiowe" ;-) kilkadziesiąt euro, ale z własnymi można robić co się chce! I do tego zachęcam.

chezare - 28 Wrzesień 2012, 16:59

Takie siatki są pomocne tylko na etapie projektowania grafiki, ale żeby ją wykonać to trzeba samochód osobiście pomacać. Inaczej się nie da. Projekt jest 2D a samochód nie.
stroboll - 13 Luty 2013, 11:25

Witam potrzebuję siatkę CLIO z 2003 roku 3D.

Z góry dzięki

chezare - 16 Luty 2013, 19:50

Egzaminator się pyta czy delikwent chce zdawać samochodem dwu czy trzydrzwiowym.
Jedna z pań odpowiedziała, niebieskim.
Na własne oczy to widziałem bo też wtedy zdawałem :-)
Poważnie, to chyba w złe miejsce trafiłeś? Corel z grafiką 3D miał jakieś drobne związki w dalekiej przeszłości ale sobie już dawno odpuścił.

Struna - 16 Luty 2013, 20:07

Chezare, ładnie zacząłeś posta, bo tu chyba chodzi o 3-Drzwiowe Clio :P

Jeśli chodzi o siatkę Clio, to mam tylko wersję przed liftem, ale z zew. różni się tylko światłami i przednim zderzakiem, więc od biedy może się przyda ;)

Zapisałem jako wer. 9 Corela

chezare - 16 Luty 2013, 20:15

Chciałem trochę humoru wprowadzić na forum :-)
Choć historia jest jak najbardziej prawdziwa.
Na tym forum jest raczej mało o grafice na samochodach, trochę mnie to dziwi bo Corel chyba często jest wykorzystywany do takich celów.
Okleiłem w życiu setki samochodów i wiem, że takie obrazki mogą się przydać kiedy chodzi o wycinaną grafikę, jeśli mają być oklejane większe powierzchnie drukowanymi obrazkami, to takie siatki do niczego się nie przydadzą. Trzeba wszystko samemu zmierzyć, pomacać i zapamiętać albo zapisać informacje o wszelkich możliwych pułapkach. Kierunkowskazy, przetłoczenia, listwy, zamki, itp., itd. Jak już się to wszystko ma, to można zająć się grafiką.
Nie wiem, może kolega chce błysnąć przed klientem i wysłać mu obrazek, którym będzie mógł kręcić we wszystkie strony i ze wszystkich stron oglądać?
Na blueprints chyba jest trochę takich 3D ale to nie jest za darmo.

Struna - 16 Luty 2013, 20:22

Ja w sumie też w większości oklejam auta i projekty drukowane jeśli już robię, to zawsze w Corelu :) Przyznaję Ci racje, jeśli chodzi o siatki, że do niczego oprócz wizualizacji się nie nadają. Lepiej cyknąć foto, zmierzyć i "wymacać" całe auto przed klejeniem. Czasem problemem bywa brak wiedzy grafika na temat klejenia ;)

A co do wizualizacji, to jak klient chce, to mogę mu zaproponować coś takiego, bez 3D ;)

stroboll - 17 Luty 2013, 10:10

Sorry jestem tu nowy :) chodziło mi o 3 drzwiowe ;) pozdro i dzięki
Morpheus - 30 Marzec 2013, 00:02

Macie moze siatki do Mercedesa GL? Poratujcie koledzy :(
shap - 13 Marzec 2015, 18:23
Temat postu: VOLKSWAGEN Amarok
Szukam siatki VOLKSWAGEN Amarok 2010. Ma ktoś może? ;-)
Artur Miernik - 27 Marzec 2015, 10:22

http://www.the-blueprints.com/blueprints/cars/vw/

http://carblueprints.info...gen-amarok-2010

Marcinek - 27 Październik 2017, 15:52

Odnośnie grafiki na samochodzie polecam wam z własnego doświadczenia naklejki graficzne pajacyk.pl . Są wypukłe i bardzo fajnie się prezentują. Niektóre koncerny używały tego typu technologi i naprawdę ekstra się to wygląda na samochodzie. To jest fajne rozwiązanie jeżeli ktoś nie chce całego auta obklejać.
Artur Miernik - 27 Październik 2017, 21:19

Zacny jest dowcip Cysorza.
Justyna_b - 15 Marzec 2018, 15:13

Dzień dobry :)

Z tej strony początkująca graficzka, która chce nauczyć się projektowania grafik na samochody.
Chciałabym potestować swoje umiejętności i poszukuję blueprinta citroena c4 grand picasso 2015. Pomożecie znaleźć? :poklon

restauro - 16 Marzec 2018, 10:28

Niestety ,darmowe są do roku2007 "Wszyscy zarejestrowani użytkownicy mogą bezpłatnie pobierać szablony 2D do 2007 roku "
Raczej ciężko liczyc że któryś z forumowiczów posiada siatkę tego modelu .

http://mr-clipart.com/int/freestuff.php#tofree2d

Cysorz - 16 Marzec 2018, 20:31

No ale dlaczego mają być darmowe? Myślę, że chce normalnie zapłacić, skoro ma zlecenie na konkretny samochód...
https://www.the-blueprint..._grand_picasso/

restauro - 17 Marzec 2018, 09:38

http://mr-clipart.com/int...=CITRO&mod=1573