Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Przyporządkowanie kolorów

ciechan1987 - 28 Marzec 2009, 11:42
Temat postu: Przyporządkowanie kolorów
Witam. Mam pytanie. Jak zarobić, żeby w CorelDraw każdej warstwie był przyporządkowany dany kolor? Aby przy przełączaniu między warstwami nie trzeba było wybierać koloru? Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam

timex - 28 Marzec 2009, 11:59

Klikasz prawym przyciskiem myszy na warstwie w "obiect menager" wybierasz "właściwości" warstwy, wybierasz kolor i odhaczasz ten mały kwadracik pod kolorem "overriade full color view" i już
tadzior - 28 Marzec 2009, 17:00

hmmm...

czy o to chodziło?

takie ustawienie koloru warstwy powoduje, że np. nowy obiekt, który rysujemy jest wyświetlany w kolorze warstwy, ale już na pasku info (prawy dolny róg) widać, że obiekt ma właściwości predefiniowane dla nowych

Przykład:
ustawiam dla nowych obiektów: wypełnienie = brak wypełnienia, kontur = czarny włosowy
ustawiam kolor warstwy na żółty
rysuję np. prostokąt ---> na ekranie mam prostokąt bez wypełnienia z żółtym konturem, a na pasku info widzę, że mam prostokąt bez wypełnienia ale z konturem czarnym (gdy spróbuję obiekt wydrukować, to na liście wyciągów barwnych mam tylko czarny)

czyli: uwaga! kolor warstwy nie jest kolorem obiektów...

a "odhaczasz ten mały kwadracik pod kolorem "overriade full color view" oznacza "ignorowanie widoku pełnokolorowego" czyli nawet w trybie podglądu pełnokolorowego (czy to w oknie roboczym czy pełnoekranowym) obiekty będą wyświetlane w kolorze warstwy - ale pamiętajmy !tylko wyświetlane!, bo drukowane będą w kolorze zadanym dla danego obiektu a nie w kolorze zadanym dla warstwy...

Piszę to, ponieważ "przy przełączaniu między warstwami nie trzeba wybierać koloru" chyba, że się chce rysować w innym kolorze, a tego "kolor warstwy" i tak nie załatwia ;-)