| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z wymiarowaniem
Bartosz Dudziak - 17 Kwiecień 2009, 13:30 Temat postu: Problem z wymiarowaniem Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki. Rysując moje plany modelarskie, o czym pisałem już kilka postów temu napotkałem kolejny problem.
Otóż mam rysunek taki jak ten, który załączyłem. No i teraz mam kłopot. Posiadam kilka wymiarów, nie wiem jednak jak zmienić cały rysunek, a więc 10 wręg oraz szkielet podając jeden lub dwa określone wymiary. Chodzi o to, że znam dokładną długość statku w metrach po linii wodnej. Chciałbym teraz, zmieniając ten wymiar na właściwy zmienić przy okazji resztę, aby skali nie pogubić.
Mając wszystkie wymiary w skali właściwej, tj 1:1 przeskalowałbym sobie już sam resztę do wymiarów jakie mnie interesują.
Mam nadzieję że wyjaśniłem to jasno ;]
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie!
takietam - 17 Kwiecień 2009, 20:40
Hmm... nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale wydaje mi się, że można zrobić to w ten sposób:
przeliczasz, jakim procentem rozmiaru oryginalnego jest rozmiar docelowy, zaznaczasz wszystko (ctrl+A) i w pasku właściwości w okienku z procentami wpisujesz tenże procent. Tylko pamiętać musisz o wcześniejszym zamknięciu kłódeczki przy wartościach procentowych .
Tak przynajmniej można zrobić w 9ce
|
|