Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQ - najczęściej zadawane pytania - Początkujący

Seibian - 19 Kwiecień 2009, 18:30
Temat postu: Początkujący
Witam
Jeśli swoje pytanie umieściłem w złym miejscu to proszę o przeniesienie.

Chciałem narysowac miskę więc narysowałem dwie elipsy jedna pod drugą i połączyłem je prostą aby powstał bok przedmiotu.Następnie chciałem narzędziem wypełnienie wypełnić kolorem przechodzącym z ciemnego w jasny powstały bok przedmiotu ale wypełniają się elipsy. PYTANIE- jak wypełnić powstały bok przedmiotu , domyślam się że muszę w jedną całość połaczyć powstałą figurę (bok przedmiotu)ale nie potrafię,jeśli zaznaczam grupuj to łaczę elementy całego rysunku. czy ktoś mógłby udzielić mi wskazówek.Uczę się na Corelu 9.
NAWIĄŻE chętnie kontakt osobisty z osobą z Łodzi która pomogła by mi poznać Corela i inne programy graficzne.

Pozdrawim i dziękuje za pomoc

bodekart - 19 Kwiecień 2009, 19:07

witam,
narysowałem taka prosta miske
zaczałem tak jak Ty
dwa okręgi jeden pod drugim
do tego u góry zrobiłem obrys aby miska miała kant u góry
po czym wziałem prostokąt i ułozyłem go tak aby pasował do obrysu górnego okręgu i dolnego
narzędziem "spawaj" połączyłem obrys górnego kółka prostokąt i dolne kółko
dzieki temu powstały dwa obiekty: bok miski i okreg który robi za środek miski
nałozyłem na jeden obiekt i na drugi gradient i miska gotowa

Seibian - 19 Kwiecień 2009, 19:35

Dziękuje za odpowiedż. Zaraz spróbuje to powtórzyć.
Seibian - 19 Kwiecień 2009, 20:08

Wyszło. dziękuje nie jest tak ładna jak twoja ale pierwsze koty za płoty jak to mówią.
Majszel - 14 Maj 2010, 10:23

witam,

mam problem z corelem mam 11 i teraz tak.. :)

chciałabym wpisać zdjęcie w kontur mapy Polski jak mam to zrobic? Próbowałam przez teksturę ale coś mi nie wychodzi.. nie znam się niestety na tyle .. :( prosze o pomoc

to pilne ponieważ robię teraz plakat.

miszcz301 - 14 Maj 2010, 10:28

zaznaczasz zdjęcie, które chcesz wkleić w kontur, wybierasz efekty --> szybkie kadrowanie --> umieść w kadrze, i wybierasz obiekt w który chcesz wkleić zdjęcie czyli w Twoim przypadku kontur mapy polski :)
Majszel - 14 Maj 2010, 10:31

miszcz301 napisał/a:
zaznaczasz zdjęcie, które chcesz wkleić w kontur, wybierasz efekty --> szybkie kadrowanie --> umieść w kadrze, i wybierasz obiekt w który chcesz wkleić zdjęcie czyli w Twoim przypadku kontur mapy polski :)

dziękuję (wiedziałam że to 3 kliknięcia... a na piechote robiłoby się za długo) dziękuję mój Miszczuniu :D :*