|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Corel PHOTO-PAINT - Jak oddzielić od tła
Ukasiuuu - 22 Kwiecień 2009, 14:00 Temat postu: Jak oddzielić od tła itam! Proszę o pomoc jak oddzielić grafikę maszyny do szycia od tego białego tła (białe tło widać po zapisaniu na dysk grafiki, grafika ściągnięta z internetu) by zamieścić tą maszynę na innej grafice o innym kolorze tła. Poniżej link do grafiki.
Maszyna
Za pomoc dziękuję..
nev555 - 22 Kwiecień 2009, 14:27
Musisz użyć narzędzia różdżka (W), ustawiasz sobie tolerancję na powiedzmy 5, zaznaczasz tło, przytrzymując shift dodajesz obszary do zaznaczenia. Teraz używasz inwersji zaznaczenia (ctrl+shift+i) i robisz kopiuj, wklej (ctrl+c, ctrl+v). Teraz musisz wejść w Okno>Okna dokowane>Obiekty (ctrl+F7) i powinny tam być wtedy 2 warstwy, tło usuwasz. Teraz zapisujesz to tylko w formacie, który obsługuje przezroczystości czyli jakiś tiff, psd, png. Ewentualnie jeżeli coś Ci jeszcze białego świeci możesz po prostu jakąś gumką poprawić.
jotte - 23 Kwiecień 2009, 14:56
z tą maszyną może być problem używając tylko różdżki, bo obrazek jest bardzo mało kontrastowy.
Ja bym zaczęła od różdżki i wspomagała się lassem.
Możesz też podbić kontrast trochę to powinno być łatwiej.
W photopaincie chyb anie da się skopiować kanału, ale jeśli się da to najlepiej wybrać jeden kanał najbardziej kontarstowy i jeszcze dodatkowo go wyedytować(podbić kontast na poziomach, krzywych) tak aby maszyna była cała czarna a tło białe w tedy nałożyć maskę i wyciąć a dalej postępować tak jak poprzednik mój radził....
Powodzenia :)
jotte - 23 Kwiecień 2009, 14:59
spróbowałam to wyciąć...jednak spokojnie dasz rade różdżką :)
.... w każdym razie może się moja rada na przyszłość przyda
pzdr
Bunch - 28 Kwiecień 2009, 17:46
Są dwa wyjścia:
1) Obrazek > pracownia wycinków
2) Pobaw się zmianą "czegoś tam", gdzie masz mnożenie, jeśli jaśniejszy, tekstura, mnożenie, odejmowanie itd... potem, wsadź pod spó zduplikowaną wersję obrazka i już "na chama" poobcinaj przy krawędziach.
|
|