Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQ - najczęściej zadawane pytania - ZAMIANA KOLORÓW

DzumA - 78 - 24 Kwiecień 2009, 09:47
Temat postu: ZAMIANA KOLORÓW
Mam projekt wektorowy składający się z bardzo dużej ilości grupy elementów. Projekt złożony jest tylko z dwóch rodzajów kolorów. Potrzebuję szybkim ruchem zamienić dany kolor na inny tak żeby zmiana zaszła dla wszystkich zaznaczonych elementów. (w kwestii wypełniania i konturów)

Teraz nie pozostaje mi nic innego jak zabawa - na piechotę - każdy z elementów zamieniam poprzez menadżer obiektów bo tak jest w tym momencie dla mnie najszybciej.

Jest opcja zamiany kolorów ale tylko dla bitmapy - ale efekt nie zadawalający bo psuje projekt !

ZNA KTOŚ OPCJĘ JAK TO ZROBIĆ BŁYSKAWICZNIE - na zasadzie zamiany kolorów mapy bitowej ?

nev555 - 24 Kwiecień 2009, 09:56

Edycja>Znajdź i zamień>Zamień obiekty i w sumie tam poruszasz się wg instrukcji. Chyba nie da się zamienić kolorów razem dla wypełnień i konturów, więc będziesz musiał powtórzyć operację dwa razy.
DzumA - 78 - 24 Kwiecień 2009, 10:08

Genialnie proste !!! Dzięki ;-)
nev555 - 24 Kwiecień 2009, 10:36

Chciałem Ci jeszcze coś dopisać ale klientka przyszła ;)
W każdym razie możesz jeszcze wejść w Narzędzia>Style kolorów i tam są kolory które są użyte w pracy. Teoretycznie jeżeli zmienisz wartość tych kolorów to powinny się zmienić też w pracy. Jakoś średnio lubię te narzędzie ale może się przydać.

Trurl - 27 Kwiecień 2009, 10:37

Spróbuj metody Edit/Find and Replace. Chodzi, jak burza...