| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - corel draw 7.0 potrzebny
azet - 25 Kwiecień 2009, 19:03 Temat postu: corel draw 7.0 potrzebny Witam, nie wiem czy tutaj mogę ,ale spróbuję, używam pewnego programu który pracuje na windows 95 i współpracuje z corelem 7.0, i własnie padł mi corel , czy dałoby się jakoś zdobyć tę wersję ?
próbowałem z 9 ,ale 95 nie obsługiwał jakiegoś tam pliku, taki przynajmniej wyświetliło mi komunikat.
Trurl - 27 Kwiecień 2009, 10:31
A jakiego używasz programu współpracującego z Corelem 7? Może spróbuj sprawdzonego przeze mnie przez kilka lat Corela 5, lepszego o niebo od "siódemki", która obfituje w błędy. No i jakigo pliku nie możesz otworzyć w "dziewiątce"? Może podeślij ten plik na Forum, to spróbuję...
azet - 27 Kwiecień 2009, 12:33
może mogłaby być i 5, byle chodziła na win 95.
pracuję na ploterze, w corelu robię napisy, potem eksportuję je do programu obsługi plotera-casmate, i tam wszystko wymiaruję i wycinam.w foli litery.
Iwłasnie padł mi corel-przy uruchamianiu staje na prawie gotowe- i zawiesza się system.
wiem że pewnie dałoby się w nowych wersjach i spod samego corela wycinac,ale musiałbym kupywqac nowy komputer, nawet jakiś stary, gdyby dało się zdobyć jakąś starszą wersje corela, poszłoby ,jak sądzę bez przeróbek i problemów.
dltaego pilnie potzrebuję coreal 7.0 albo nawet starszego , o ile pójdzie na win 95
Trurl - 27 Kwiecień 2009, 12:42
Piszesz: "próbowałem z 9 ,ale 95 nie obsługiwał jakiegoś tam pliku, taki przynajmniej wyświetliło mi komunikat". Jakiego pliku nie obsługuje Ci "dziewiątka"? No i jakiej treści komunikat otrzymujesz?
I czy nie wystarczy, że plik z wyższej wersji Corela zapiszesz w niższej wersji (wiesz, Save as/Version i wybierasz odpowiednią wersję, z którą współpracuje ploter)?
azet - 27 Kwiecień 2009, 16:56
| Trurl napisał/a: | Piszesz: "próbowałem z 9 ,ale 95 nie obsługiwał jakiegoś tam pliku, taki przynajmniej wyświetliło mi komunikat". Jakiego pliku nie obsługuje Ci "dziewiątka"? No i jakiej treści komunikat otrzymujesz?
I czy nie wystarczy, że plik z wyższej wersji Corela zapiszesz w niższej wersji (wiesz, Save as/Version i wybierasz odpowiednią wersję, z którą współpracuje ploter)? |
znalzłęm w necie jakąś 9 , taką , lewą, uruchamiała się odrazu z foldera, ze skrótu, i wyskoczył jakiś tam komunikat,i niedało się otworzyć , nie wiem teraz jaki to był komunikat bo komputer jest w pracy. a ten sam program otwierałem w XP, czyli 95 chyba nie kompatybilny.
potrzebuję corela (bo tam wpisuję treść i potem eksportuję do casmate,a z casmate idzie do plotera) nie ważne jakiej wersji byleby poszła w win 95
wawel - 27 Kwiecień 2009, 18:21
a musi to byc Corel?
Moze cos darmowego by sie sprawdzilo np. Sodipodi 0.34 dla Windows 95/98/Me, moze Inkscape w jakiejs starszej wersji bo nowa wersja Inkscape 0.46 chodzi na Me/NT/2000/XP/Vista.
Do niektorych ploterow byl dolanczany ten program Inkscape wiec moze akurat polaczenie tego z ploterem to nie jest zly pomysl?
Mozna tez sprawdzic czy np. na Linuxie by te programy ktorych potrzebujesz sie nie sprawdzily. Linux ma mozliwosc uruchomienia programow pisanych na windows (przez Wine) w trybie zgodnosci np z win 95, 98 Xp itp....choc to duzo sprawdzania i testowania.
Zreszta programow do wektorow na Linuxa jest troche bo np. xara lx jest dostepna a to taki maly corel i w dodatku za free.
pozdr.
azet - 27 Kwiecień 2009, 18:55
być może, ale informatyka to dla mnie magia, potrzebuję tylko do eksportowania liter, a corel w tym jest dobry.a karzdy inny program to nauka od początku, czego wolałbym uniknąć
ps. dzięki, znajomy miał 8, wszystko poszło, jest ok
|
|