Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - CorelDraw X3

x-men - 11 Maj 2009, 06:48
Temat postu: CorelDraw X3
Witam, mam pytanko
czy CorelDraw X3 jest jedna z najnowszych wersji Corela i czy bez problemu bede mogl w nim otwierac prace zapisane w wersjach Corel 8,9,10,11,12?
czy warto kupic ta wersje?
pozdrawiam i dziekuje za podpowiedz

Rosa - 11 Maj 2009, 06:56

Witam. Najnowszy jest pakiet Corela z oznaczeniem X4. Zasada otwierania plików jest prosta; wszystkie zapisywane w starszych wersjach s± otwierane w nowszych np. plik zapisany w CorelDraw X2 otworzysz tym wła¶nie programem jak i X3, X4.
s-p-i-n - 11 Maj 2009, 18:34

czy warto kupic? warto, no chyba ze sie pokusisz na X4
Highflyer - 12 Maj 2009, 09:35

Z mojego rozeznania w temacie wynika, ze wersje parzyste sa tak jakby niedopracowane. Z kolei wersje nieparzyste zawsze odznaczaly sie lepsza jakoscia wykonania ;) Ot dla przykladu 9 byla rewelacyjna, po czym 10 jakas felerna, 11 niby lepsza, ale nie rewelacyjna, 12 to poprawiona 11 czyli nic wielkiego, a dopiero 13 trzyma forme podobnie jak 9 :)
Stawe - 18 Maj 2009, 08:55

X3 zapisuje wersje od v7. Pewnie też tak odczytuje ale nie miałem okazji sprawdzić. Kiedy posyłam dokument komu¶ kto ma Corela ale nie wiem jak± wersję, zapisuję w v8 - nigdy nie było reklamacji.
Stawe - 18 Maj 2009, 08:56

X3 zapisuje wersje od v7. Pewnie też tak odczytuje ale nie miałem okazji sprawdzić. Kiedy posyłam dokument komu¶ kto ma Corela ale nie wiem jak± wersję, zapisuję w v8 - nigdy nie było reklamacji.
Stawe - 18 Maj 2009, 08:57