| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - grafika na samochód
mia - 27 Maj 2009, 13:48 Temat postu: grafika na samochód Pierwszy raz mam wykonać projekt grafiki na samochód. W jaką płaszczyznę wpisać taki projekt? W jednym kawałku czy w kilku np. na drzwi, na błotnik, maskę osobno? A jeżeli osobno, to jak sprawić aby stanowiące całość motywy przechodzące z jednej płaszczyzny na drugą łączyły się w odpowiednich miejscach? A co z wymiarami, czy uwzględnić zapas na podwinięcie folii, czy może jej się nie podwija tylko obcina przy krawędzi?
gleba - 27 Maj 2009, 14:30
firma spandex robi warsztaty z oklejania samochodow , goroco polecam
mia - 27 Maj 2009, 14:39
Staram się o pracę (jestem na bezrobociu). Przyszła szefowa zleciła mi wykonanie przykładowej grafiki na samochód, który firma chce sprzedać, więc nie będzie nawet zrealizowany. Jeżeli mój projekt jej się spodoba, to może będę miała pierwszeństwo przed młodymi chłopakami, których oferty pracy preferuje. Może...
Dzięki za pomoc.
mikiel - 27 Maj 2009, 15:13
ja robie tak, robie zdjecie kazdego boku potem nakladam na to grafike i tyle
1cm - 28 Maj 2009, 14:20
możesz korzystać z technicznych rzutów pojazdu (przykład), skalować je do odpowiedniego rozmiaru i na nie nanosić grafikę. Są dostępne jako bitmapy oraz wektory. W przypadku grafiki na całym pojeździe ułatwi, to podział na odpowiednie bryty i pasowanie ze sobą elementów.
pzdr.
ps. jesteś pewna, że "szefowej" chodziło o pełny projekt do produkcji, a nie o jakąś wizualizację np. na zdjęciu pojazdu?
mia - 28 Maj 2009, 14:43
Nie sądzę aby chodziło o pełny projekt do realizacji (jak wspominałam auto jest wystawione na sprzedaż). Raczej chyba o koncepcję i sprawdzian umiejętności graficznych oraz radzenia sobie w trudnych sytuacjach
Trochę poczytałam tu i tam i zrobiłam właśnie tak jak piszesz. Zmierzyłam i sfotografowałam auto (sąsiad ma), obrysowałam zdjęcie wektorami i dostosowałam do wymiarów na siatce. Teraz nanoszę grafikę na poszczególne płaszczyzny.
Dzięki serdeczne.
Pozdrawiam.
gleba - 29 Maj 2009, 09:41
W razie czego to mam rysunki techniczne wiekszości samochodów, sorki że nie odpisałam ale jestem zarobiona i na dodatek miałam komunie córki.
pisz na maila lub gg
Beata
ps. trzymam kciuki
|
|