Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Prosze o pomoc

Pit - 2 Czerwiec 2009, 14:34
Temat postu: Prosze o pomoc
Witam.

Pisałem już na wielu forach i nikt mi nie pomógł. Nie wiem czy po prostu jest to tak łatwe że nie chce się ludziom tracić czasu na tłumaczenie?

Mam zdjęcia produktów które chce umieścić w moim sklepie internetowym. Wiadomo, zdjęcia robiłem na tle podłogi, umywalki, Angeliny Julie itd. Chciałbym jednak uzyskać taki efekt!:

http://www.cartuning.pl/i...rman_tarcza.jpg

tylko na tle czarnym. Zależy mi na tej powieście którą widać na około obiektu.

Bardzo proszę o pomoc, bo nie mogę wrzucać zdjęć do sklepu:/

Pozdrawiam serdecznie

wawel - 2 Czerwiec 2009, 14:52

1. trzeba wyciac ten obiekt (oddzielic od podlogi) Jak to zrobic znajdziesz na forum w dziale faq lub w dziale photopaint. Pytanie o wycinanie obiektow padalo nie raz.
2. trzeba usunac to tlo i w jego miejsce wrzucic gladkie czarne tlo.
3. miedzy tlo a obiekt trzeba wrzucic bialy cien (sa narzedzia w corel draw czy w photo paint do tego) ten cien bedzie poswiata.
Mozna to wszystko zrobic albo w draw albo w photopaint, lub w jakims darmowym programie typu np gimp...nie wiem czym dysponujesz.
pozdr.

Pit - 2 Czerwiec 2009, 15:47

Dysponuje Corel Draw 12.

Wiesz akurat schemat postępowań które mi wypisałeś są tak oczywiste, że nawet małe dziecko to wie. Wiadomo ze trzeba wyciąć, wiadomo ze trzeba wkleić i wiadomo że trzeba rozbić jajko jak się chce jajecznice:/

Pytam się jak to zrobić? :shock: Moze jakiś szybki tutorial?:) Będę bardzo zobowiązany :roll:

wawel - 2 Czerwiec 2009, 15:56

tutorial jest np tu
http://corel.wodip.opole....topic.php?t=632
do photo painta tez byly na filmach(tutoriale) ... mozna poszukac sam nawet jakies wrzucalem
zrobienie cienia tez jest proste...nawet nie ma co opisywac. Uzywasz narzedzia interakcyjny cien.

tlomiej - 2 Czerwiec 2009, 21:42

W corelu taka praca jest straszną dzierganiną. Radzę otworzyć to zdjęcie w PhotoShop i tam użyć narzędzie „magiczna gumka” lub „gumka tła” następnie zapisać to w pliku photoshopa i wrzucić do corela, gdzie w prosty sposób dorobisz sobie cień i tło( jak chcesz to też możesz zrobić w Photo). Jeśli nie masz PhotoShopa zawsze możesz poszukać czegoś podobnego w corelPHOTO-PAINT

Pozdrawiam

Tomy_m - 3 Czerwiec 2009, 02:10

Nie widzę żadnej różnicy miedzy takimi wycinankami w CorelDraw a PhotoShop ...
Corel ma dokładnie te same narzędzia do tego.

nev555 - 3 Czerwiec 2009, 08:50

Tomy_m napisał/a:
Corel ma dokładnie te same narzędzia do tego.

tzn chodzi Ci o Corel Photopaint a nie Draw, nie? :)