| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - Zaokrąglanie rogów prostokąta
whiskey111 - 5 Czerwiec 2009, 14:33 Temat postu: Zaokrąglanie rogów prostokąta Witam. Od paru ładnych dni siedzę nad problemem zaokrąglenia rogów np takiej figury jak prostokąt. Wiem, że w C. Draw można to zrobić latwo szybko i przyjemnie ale ja potzrebuję w Photo Paincie.
Czy jest na to jakaś solucja czy też trzeba kombinować okrężną drogą ?
wawel - 5 Czerwiec 2009, 14:51
a sprawdzales moze co sie stanie jak wpiszesz wartosc np 20 w okienku promien, przy wybranym narzedziu prostokat (F6)?
pozdr.
whiskey111 - 2 Wrzesień 2010, 12:02
Chodzi mi o taki efekt jak na obrazku w załączniku. Prawy bok nie jest prosty ale "wcięty" w kształt prostokąta.
Tutaj zrobiłem to za pomocą gumki/wybierając kształt koła. Ja bym chciał jednak zrobić coś takiego na zdjęciu w taki sposób aby prawy bok nie był wycięty ale wklęsły do środka :)
wawel - 2 Wrzesień 2010, 13:26
Za wkleslosc bitmapy odpowiada np funkcja - deformacja siatki dost. z menu Efekty -> znieksztalcanie.
Jesli bedziesz pracowal na dokumencie gdzie w srodku beda piksle a na zew. przezroczystosc (brak tla wokol zdjecia) powinienes dostac to o co pytasz.
pozdr.
whiskey111 - 5 Wrzesień 2010, 20:30
Extra, dzięki
|
|