Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zamienniki czcionek

nev555 - 9 Czerwiec 2009, 13:25
Temat postu: Zamienniki czcionek
Witam,
Może to nie jest jakiś straszny problem ale zastanawia mnie jedna rzecz. Gdy importuje pdf z jakimś tekstem napisanym czcionką której nie posiadam standardowo wyskakuje okienko podmiany na inne, niestety jako sugerowany zamiennik zawsze wyskakuje mi Arial, choć wydaje mi się że kiedyś Corel proponował czcionki które w jakiś tam sposób były podobne.

Czy coś się mogło zepsuć, jak to jest u Was?

Pozdrawiam

Lu_C - 10 Czerwiec 2009, 12:30

Witam, 1.napisz z jakiej korzystasz wersji Corela Draw; 2.corel powinien proponować Ci więcej czcionek, jeśli masz je zainstalowane ale wpierw kiedy wyskoczy Ci okienko z zamianą czcionek musisz w nim zaznaczyć opcje "zastąp czcionką" (nie wiem czy w każdym corelu to się tak samo nazywa) i wówczas rozwinąć dostępny tam pasek z nazwami czcionek, 3.jeśli zastępujesz więcej czcionek uważaj którą masz zaznaczona do zamiany kiedy wybierasz czcionki na które będziesz zamieniał.

jeśli coś faktycznie Ci się "zepsuło" mozna przywrócić corel do ustawień "fabrycznych" - podczas włączania corela klikając bodajże F8

mam nadzieję, że coś pomogłam (:

nev555 - 10 Czerwiec 2009, 12:55

Mam X3, jeżeli chodzi o tą wersję to mam tak od nowości. Wydaje mi się że w starszych wersjach (nie pamiętam w której) Corel proponował jakieś w miarę podobne zamienniki, przynajmniej z nazwy. W tej wersji zawsze jako zamiennik proponuje Ariala.
Oczywiście mogę zamienić czcionkę na dowolną z zainstalowanych, chodzi mi tylko o to że jak importuje jakiegoś pdf' w którym jest więcej czcionek to podmiana ich na w miarę podobne jest nieco uciążliwa, a miałbym po prostu takie marzenie by Corel trochę by mi pomógł i podał przynajmniej coś podobnego ;)
Tak na np mam zainstalowaną Helvetice w wielu różnych wersjach, oczywiście jak importuje jakiegoś pdf'a to nigdy nie znajdzie się ta Helvetica co trzeba i wyskakuje mi okienko podmiany czcionek gdzie często czcionka z pdf'a od tej w systemie różni się tylko spacją w nazwie ;)

... a może temu winna jest Vista? :)

Lu_C - 10 Czerwiec 2009, 13:22

Też korzystam z Corela x3 - aktualnie wersji trial i niestety jestem niezadowolona (ale to inna historia) tymczasem chociaż pomoc corela działa mi tu wmiarę poprawnie, więc:

Aby ustawić opcje zastępowania czcionek
1. Kliknij kolejno Narzędzia Opcje.

2. Na liście kategorii kliknij dwukrotnie pozycję Tekst, a następnie kliknij pozycję Czcionki.

3. Kliknij przycisk Zastępowanie czcionek PANOSE.

4. W oknie dialogowym Preferencje zastępowania czcionek PANOSE włącz jedną z następujących opcji:

• Tekst i style — umożliwia wybieranie czcionek zastępczych dla czcionek w dokumencie i stylów tekstu

• Tekst — umożliwia wybieranie czcionek zastępczych dla tekstu w dokumencie i stosuje domyślne czcionki zastępcze dla stylów tekstu

• Nigdy nie pokazuj — stosuje domyślne czcionki zastępcze dla tekstu w dokumencie i stylów tekst

Tematy pokrewne
• Zastępowanie niedostępnych czcionek
• Aby zastąpić brakującą czcionkę
• Aby utworzyć listę wyjątków zastępowania czcionek

więcej nie wydusiłam
pozdrawiam (: