| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Uwypuklenie obiektu
xrvat - 12 Czerwiec 2009, 15:32 Temat postu: Uwypuklenie obiektu Witam serdecznie wszystkich mędrców tego forum !
Chciałbym zapytać czy jest możliwe "uwypuklenie" obiektu, który później chciałbym nakleić na kask. Chodzi mi o rozciągnięcie go w taki sposób, żeby w momencie naklejania go nie pojawiały się załamania folii. Coś jak nałożenie obiektu na kulę :) Wybaczcie za mój język ale Corel to dla mnie czaaaarna magia :)
Pozdrawiam
bodekart - 12 Czerwiec 2009, 16:49
domyslam sie ze będziesz używać folii oracala z serii641,
jest to folia rozciagliwa wiec zawsze bedziesz mógł sobie ją naciagnąć na wypuklony obiekt
pozdrawiam
xrvat - 12 Czerwiec 2009, 17:24
Dokladnie takiego rodzaju folii uzywam jednakze naklejka "marszczy" sie prz krzywiznach kasku :/
moskit - 13 Czerwiec 2009, 09:36
Może tak.
Zamienić gotową grafikę na bitmapę. Mapy bitowe --> Przekształć w mapę bitową.
I dalej. Mapy bitowe --> Efekty 3D --> Kula.
Część "nie uwypukloną" (narożniki grafiki) można np. ukryć w kadrze.
JarekDRAW - 13 Czerwiec 2009, 11:39
Witam, WYPUKŁOŚĆ
Co do marszczenia to w miejscach gdzie są ranty itp. dawaj na ciepło za pomocą choćby suszarki do włosów.
Pozdrawiam
1cm - 16 Czerwiec 2009, 11:04
Oracal 641 to ekonomiczna folia PCV. Nie nadaje się do przetłoczeń i obłych powierzchni. Stąd te zmarszczki i inne kłopoty. Nawet jeśli jakimś cudem uda się ją położyć na takiej powierzchni to traci swoje właściwości i efekt będzie krótkotrwały. Polecam folie wylewane np. Avery serii 800.
pzdr.
kitchen18 - 22 Czerwiec 2009, 18:47
jeśli chodzi o folie to proponowałbym folie wylewana tak jak zawsze aczkolwiek firmy mactac folia poprostu zajebisata nie marszczy sie nie łamie i nie pęka klejenie na sucho to przyjemność ostatnio 2 wolsvagen'y caddy oklejałem całe razem z dachem i nie było problemów. A co do zmarszczek na krawędziach wystarczy zrobić większy spad i delikatnie odciąć nożykiem i tyle :) Pozdrawiam
|
|