| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - Efekt szkła
jadzia31 - 17 Czerwiec 2009, 14:51 Temat postu: Efekt szkła Cześć wszystkim :) Jestem tu nowa... Z Corela nigdy w życiu nie korzystałam, a teraz muszę jak dla mnie skomplikowaną rzecz zrobić... Jeśli ktoś znalazłby chwilę... Mógłby napisać mi jakąś instrukcję, tutorial, krok po kroku? Jestem w Corelu totalnie zielona... Otóż:
mam takie foto:
Muszę zrobić fotomontaż, gdzie ten kwiatek:
(lub jakakolwiek inna kalia) będzie tak jakby.... stał na tej łące... z tym, że to ma mieć efekt szkła, tzn. tak jakby szklany kielich w kształcie kalii na łące... da w ogóle w corelu takie cuś zrobić?
Z góry wieeelkie dzięki za pomoc :) Pozdrawiam
JarekDRAW - 22 Czerwiec 2009, 07:15
Witam, przesunąłem twój post bo w tym dziale on powinien się znajdować , wszystko da się zrobić z tego co potrzebujesz.Było o tym na forum, i chodziło o stworzenie napisu tą metodą wiec musisz troszeczkę poszukać .
Pozdrawiam
Highflyer - 11 Wrzesień 2009, 09:06
Jadzia proponuje zrobic tak. Ustawic kalie jako obiekt nad tlem. Potem narzedziem rozdzka kliknac na czarnym tle by je zaznaczyc, uzyc gumki by wymazac czarny kolor i aby pozostal sam kwiat (mozna tez, co jest szybsze uzyc narzedzie przezroczystosc kolorow). Na koniec w dokerze Obiekty zmienic tryb scalania z Normalna na Nakladka. Mam nadzieje, ze efekt bedzie zadowalajacy, bo pisalem wszystko z glowy wiec nie wiem jaki wyjdzie ostateczny efekt;)
GangstaMike - 15 Listopad 2009, 13:27
Myśłe że sposobem wyłuskania kwiatka najlepszy byłoby zaznaczenie różdżką, ustaw tolerancje na 8 (pasek u góry) i kliknij w czarne tło.
|
|