Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak połaczyć obiekty wektorowe?

XnIcRaM - 22 Lipiec 2009, 20:03
Temat postu: Jak połaczyć obiekty wektorowe?
Mam coś takiego jak na zdjęciu poniżej, jak połączyć te elementy? Jak widać w prawym górnym rogu coś tam mi się udało zrobić, jednak został mi tam wystający kawałek linii po spawaniu próbowałem na kilka sposobów ale nie udało mi się tego pozbyć, na zdjęciu dokładnie tego nie widać ale załączam też plik CDR (wersja załączonego pliku 9.0, pracuje na Corel X3). To co udało mi się zrobić robię tak: rozciągam trochę prostokąt pionowy tak aby cała końcówka ukośnego była pod pionowym i robię "uprość" wtedy teoretycznie otrzymuję ładnie przycięty element ukośny, po tej operacji zmieniam wymiar elementu pionowego na oryginalny i robię spawanie elementu ukośnego z pionowym i wszystko jest prawie ok, prawie gdyż jak wspomniałem na zewnętrznym łączeniu elementu pionowego z ukośnym z elementu ukośnego wystaje jeszcze ostry kawałeczek linii i nie mam pojęcia jak się tego pozbyć, rozmiary elementów pionowych i ukośnych mają pozostać bez zmian.

PS. Proszę opisanie rozwiązania problemu a nie o wyedytowanie pliku i udostępnienie mi go.

JarekDRAW - 22 Lipiec 2009, 20:23

Sprawa jest bardzo prosta, używasz narzędzia F10 prawy klik w węzęł dajesz usuń , jest wiele możliwości usuwanie, dodawanie poprzez taką kombinację uzyskasz każdy kształt.
Pamiętaj aby obiekt zawsze był zamieniony na krzywą Ctrl Q.

pozdr

marol2 - 22 Lipiec 2009, 20:27

jak wyżej, poglądowy rysunek w załączeniu
XnIcRaM - 22 Lipiec 2009, 23:00

dzięki wielkie, pomogło :)