Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - przezroczyste elementy obrazu

Jagravi - 3 Sierpień 2009, 18:13
Temat postu: przezroczyste elementy obrazu
ciężko mi było sformułować odpowiedni temat...
jestem początkujący jeśli chodzi o corela (draw 12)

narysowałem proste ale efektowne logo w przy pomocy głównie kółek i prostokątów. Zrobiłem to na takiej zasadzie że białymi kółkami (elipsami) poprzykrywałem czarne kółka. wyszło ekstra... pewnie specjaliści powiedzą że to idiotyczny pomysł.. ale tak tylko potrafiłem :)
całe logo jest czarne i na białej kartce jest świetnie.... tylko jak przerzuciłem to na strone z tłem... to dotarło do mnie co głupiego zrobiłem. Białe elementy były rzecz jasna białe i nie przepuszczały tła... pytanie jest następujące czy jest takie narzędzie które wycięło by to tak żeby zamiast białych kółek były przeźroczyste dziury ? zaznaczam dziury bo kółka umiem zrobic przeźroczyste :P ale wtedy zostaje czarna plama :)

nie chcę też tego wycinać magiczną różdżką, bo wtedy mam bitmapę, a ja potrzebuję wektor.

HELP :) !!!

proszę o szybką odpowiedź, ewentualnie podpowiedź jak inaczej mam to narysować.
[jest zbyt skomplikowane żeby ołówkiem :) ]

JarekDRAW - 3 Sierpień 2009, 18:19

Witam, jest takie narzędzie :-) funkcja przytnij, znajduje się ona w Rozmieszczenie / Kształtowanie Przytnij.
Np. rysujesz kwadrat w środku koło , klikasz koło przy wciśniętym shift klikasz kwadrat stosujesz funkcję przytnij :-) .

Pozdrawiam

Jagravi - 3 Sierpień 2009, 18:23

Dzięki

ale i tak mam trochę roboty bo jest dużo warstw i elementów... muszę każdy po kolei w obrębie jednej warstwy robić tak ?