Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - wyrownywanie!

janekk - 6 Sierpień 2009, 08:58
Temat postu: wyrownywanie!
witam. mialem kiedys wersje corela 11 ktora miala opcje wyrownywania obiektow. np robilem jakis tekst, zamienialem na krzywe i jak pod spodem chcialem zrobic linie rowna z tekstem to pokazywaly mi sie takie male kwadraciki, albo trojkaciki. wiecie o co chodzi. teraz mam oryginalna 11 i nie mam tej opcji i trudno mi robic rowne obiekty. musze rozciagac, zwężać itd. mozna to jakos ustawic??
marol2 - 6 Sierpień 2009, 09:07

naznaczasz tekst i wciskasz narzędzie kształt-wtedy pojawiają się "trójkąciki"
janekk - 6 Sierpień 2009, 09:16

Juz dokladnie wiem o co mi chodzi he he. Wiec tak: dajmy na to ze pod napisem który ma np. 10cm chce zrobic jakis znaczek o tej samej szerokości to zebym sam nie rozciągal tego obiektu tylko w innej wersji corela pokazywało to. Wiecie o co mi juz chodzi;-)?
marol2 - 6 Sierpień 2009, 09:49

niestety nie wiem o co codzi, nigdy nie potrzebowałem czegoś takiego choć wiele lat pracuję w Corelu...
neoeinz - 6 Sierpień 2009, 09:58

a mzoe chodzi ci o przyciaganie do prowadnic ??
janekk - 6 Sierpień 2009, 11:06

wyjasnie to tak: mialem kiedys trala 11. i tam automatycznie dopasowywaly sie ksztalty. czyli gdy np. mialem kwadrat o szerokosci 10cm i nad nim chcialem taki sam szeroki na 10cm tekst to nie musialem sam regulowac zeby tekst i ksztalt mial re sama szerokosc tylo podczas rozciagania pokazywalo mi takimi punkcikami, ze jest juz rowne. nie wiem jak to dokladnie wyjasnic... hehe:) pozdr
neoeinz - 6 Sierpień 2009, 11:36

no to zapewne przyciaganie do prowadnic obiektu, kliknij gdzies w puste pole i pokombinuj tymi ustawieniami.

wtedy podczas rysowania nowego obiektu jak najedziesz na poprzedni pokaza ci sie kropki(kwadraciki) i wtedy rysujac nowu przeciagasz go od jedneggo (kwadracika) do drugiego.