Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z interpunkcją itd

Dz - 14 Sierpień 2009, 10:35
Temat postu: problem z interpunkcją itd
Witam

mam nastepujący problem. Wpisując np nazwę ulicy, a potem kropkę Corel dodaje mi więcej kropek i przestawia kolejność liter. wygląda to tak (u góry właściwy układ tekstu, wklejony z notatnika, a poniżej to samo wpisane w cdr):

http://i3.photobucket.com...k/ulbrzeska.jpg

problem ten miałem na cdr11, czego można by się spodziewać po tej wersji, ale okazało się, że to się powtarza również w x4.

będę wdzieczny za jakąś receptę, bo domyślam się, że nie jestem odosobniony z tym problemem;)

pozdrawiam!

nev555 - 14 Sierpień 2009, 10:53

Ja z reguły mam wyłączone wszelkie autokorekty bo częściej denerwują niż pomagają.
Jeżeli wyłączysz Opcje>obszar roboczy>tekst>szybkie sprawdzanie>zamiana tekstu podczas pisania to powinno pomóc, chyba :)
Możesz też wyrzucić ten wyjątek w tej tabelce poniżej, też chyba :)

marol2 - 17 Sierpień 2009, 10:06

racja, jest to denerwująca, trzeba odznaczyć wszelkie korekty i sprawy auto w opcjach tekstu
Highflyer - 20 Sierpień 2009, 11:17

Jak dla mnie to wystarczy tylko na liscie autokorekty poszukac wyrazow, do ktorych te kropki sa dodawane, najczesciej sa to skroty (np.: m.in., prof., itp.) i je usunac aby Corel nie robil poprawek automatycznie. Nie ma sensu wylaczac calej autokorekty, bo moze byc przydatna niekiedy:)