| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - exportowanie bez ramki
Jagravi - 26 Sierpień 2009, 07:47 Temat postu: exportowanie bez ramki Mam pytanie. W jakim formacie najlepiej wyeksportować baner na forum, który zrobiłem w Corelu? chodzi mi o to żeby nie było wokół niego białej ramki, jest grubości włosa ale wstawiam logo z czarnym tłem na czarną stronę, więc kicha, wszystko widać. co mam zrobić? Chciałbym zachować bardzo dobrą jakość, ale znowu żeby nie ważył nie wiadomo ile. :)
potrzebuje szybkiej odpowiedzi :)
wawel - 26 Sierpień 2009, 08:12
Wyglada mi to na blad programu nie raz opisywany tu na forum, czyli przy eksporcie map bitowych program dodaje naokkolo ramke 1 px.
Rozwiazanie to uzycie photo painta, i tam mozna sie pozbyc tej ramki przycinajac go.
Mozna tez uzyc formatu swf, svg. (jesli projekt na to pozwala i wiemy jak to umiescic na stronie)
Mozna tez przeniesc projekt do Inkscape jako np: wmf, svg, ai (darmowy program podobny do Corela) i z niego eksportowac.
pozdr.
marol2 - 26 Sierpień 2009, 08:32
Ja robię w taki sposób jak w załączonych plikach i wszystko jest ok, ale może być tak jak pisze Wawel, że trzeba przyciąć i powinno być ok. Plik w jpg jest maleńki bo tylko kilkadziesiąt kilo.
Stawe - 26 Sierpień 2009, 09:28
Prawdopodobnie problem powstaje przy zmianie pliku wektorowego w obrazek JPG. Opcja "wygładzanie" może dodać taką ramkę. Jeżeli tak się już stanie to trzeba przenieść JPG z CorelDraw do CorelPhotoPaint i obciąć co trzeba...
Jagravi - 27 Sierpień 2009, 10:40
Wielkie dzięki, Pomogło :)
Temat do zamknięcia :)
|
|