Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Przeźroczyste tło.

D3MoNo - 26 Sierpień 2009, 17:56
Temat postu: Przeźroczyste tło.
Witam :mrgreen: Mam problem. Skończyłem robić logo w Corel X4 i zapomniałem dać przeźroczyste tło. Czy jest jakiś sposób na zaradzenie temu :?:
(Logo jest w kształcie koła)

wawel - 26 Sierpień 2009, 18:01

A jak to zrobiles ze masz tam tlo? Wykasuj ten element ktory jest tlem. Chyba ze chodzi tu o eksport bez tla do jakiejs mapy bitowej?
Jesli to logo jest kolem i nie ma pod nim zadnych innych elementow to w projekcie nie ma tla.
pozdr
ps eksport do mapy bitowej bez tla mozna zrobic eksportujac w jednym z tych formatow
gif, png, psd, cpt...

John - 15 Wrzesień 2009, 09:13

Tutaj masz dobry kurs CorelDRAW jest tam wszystko opisane, polecam.
wawel - 15 Wrzesień 2009, 11:48

Chyba ktos sie zbyt rozpedzil opisujac ten kurs z linka piszac
m.in.

"Do czego możesz wykorzystać program CorelDRAW?

- tworzenie gazet i innych publikacji
- projektowanie książek"

Program jest dobry ale moze nie do takich zadan.
pozdr.

1cm - 15 Wrzesień 2009, 18:25

Czepiasz się!
Przecież uzyskasz prawo do wyjątkowego certyfikatu potwierdzającego nabyte umiejętności!
:mrgreen:

pzdr.

ps. jest jeszcze lepiej: "Kurs AutoCad 2010" - sam twórz profesjonalne projekty ;)
(oczywiście też w 1 wieczór :) ) Chyba sie skusze ;)

wawel - 15 Wrzesień 2009, 18:42

No tak nie uwzglednilem tego wyjatkowego certyfikatu....i tych umiejetnosci
np: tworzenia logotypow (ktos tu niedawno pytal jak zrobic logotyp a tu prosze), czy znajomosci zaganien zwiazanych z drukiem offsetowym i cyfrowym....
ps
Jak sie skusisz na kurs to uwazaj bo firma lojalnie ostrzega
Lojalnie przestrzegamy: zakup jednego z kursów Video firmy XXXXXX może wywołać niepohamowany głód wiedzy i uzależnienie od zakupów w naszej firmie. Odnotowano ogromne nasilenie się tego zjawiska w ostatnim czasie. .
pozdr.

tomczy_twsm - 1 Kwiecień 2010, 13:20

wawel napisał/a:
A jak to zrobiles ze masz tam tlo? Wykasuj ten element ktory jest tlem. Chyba ze chodzi tu o eksport bez tla do jakiejs mapy bitowej?
Jesli to logo jest kolem i nie ma pod nim zadnych innych elementow to w projekcie nie ma tla.
pozdr
ps eksport do mapy bitowej bez tla mozna zrobic eksportujac w jednym z tych formatow
gif, png, psd, cpt...

ja mam podobny problem... mam zaprojektowane logo i nie mam tła a jak exportuje do bitmapy (png) to mam białe tło mimo że zaznaczam opcję "przeźroczyste tło) jak to zrobić by tło było przeźroczyste a nie białe po zapisaniu w formacie png??

dzooma - 2 Kwiecień 2010, 10:18

spróbuj wyeksportować png z włączoną przezroczystością, z zaznaczonym obszarem maski na biało... u mnie się to sprawdza
beblock - 9 Kwiecień 2010, 20:09

dobre dobre

a ja też chcę taki certyfikat (powieszę w office) hehehe

cholera to ja idiota tyle ślęczałem nad tym corelem i nadal uważam ze nie da rady w nim zrobić dobrego składu DTP i w swej niewiedzy kupiłem InDesign'a, a wystarczyło:
zrobić taki KURS !!!

ehhh................

D.K. - 10 Kwiecień 2010, 20:20

beblock napisał/a:
dobre dobre

a ja też chcę taki certyfikat (powieszę w office) hehehe

cholera to ja idiota tyle ślęczałem nad tym corelem i nadal uważam ze nie da rady w nim zrobić dobrego składu DTP i w swej niewiedzy kupiłem InDesign'a, a wystarczyło:
zrobić taki KURS !!!

ehhh................

100% ++. I na co komu jakiś GREP i inne cuda!

wawel - 17 Kwiecień 2010, 13:52

beblock napisał/a:
... i nadal uważam ze nie da rady w nim zrobić dobrego składu DTP ...

Dlaczego nie da rady?