| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Eksportowanie w formie nieedycyjnej
staszewski - 28 Sierpień 2009, 15:06 Temat postu: Eksportowanie w formie nieedycyjnej Hej,
Mam małe pytanko kiedy już wykonałem logo w corelu chciałbym wyeksportować je do CDR w taki sposób aby no już nikt więcej nie mógł go poddać edycji, wydaje mi się że chyba jest to możliwe? Bo np. po co zakład produkujący ulotki miałby mi coś "przesunąć" czy coś.
Pozdro
(PS korzystam z angielskiej wersji Corela 12)
nev555 - 28 Sierpień 2009, 15:58
Możesz co najwyżej zgrupować te logo lub zablokować na warstwie (o innych opcjach nie słyszałem). Jeszcze nigdy się nie spotkałem żeby logo było w jakiś sposób zablokowane. Jeżeli byłoby to jednak możliwe, to utrudniało by trochę prawdopodobnie pracę dla człowiek,który będzie coś z tym projektował.
Możesz też zrobić pdf'a chronionego, z konkretnymi prawami dostępu ale to trochę dla mnie bez sensu.
marol2 - 28 Sierpień 2009, 18:05
Plik Corela jest plikiem otwartym, czyli edycyjnym. nie da się zrobić tak, żeby nie można był "podłubać"!!!
1cm - 28 Sierpień 2009, 19:30
Wyeksportuj do bitmapy (np. tiff) w odpowiedniej rozdzielczości, skali 1:1, korzystając z palety CMYK. Z tego na pewno też wydrukują.
pzdr.
|
|